Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Evaluatie Waterleidingwet: betere naleving nodig

05-07-2007

Het aantal leidingwaterinstallaties met legionellabacteriën neemt niet duidelijk af. Bij een betere naleving van de Waterleidingwet zouden naar verwachting wél minder legionellabacteriën in leidingwaterinstallaties voorkomen. Dit blijkt uit een evaluatie van de huidige regelgeving door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van VROM.

Het aantal patiënten met een legionellainfectie nam tussen 2000 en 2005 toe van 172 naar 280. In 2006 lag het aantal zelfs op 440. De helft tot een derde van deze infecties wordt in het buitenland opgelopen. Ongeveer 20 procent van de zorginstellingen en zwembaden heeft in 2005 te maken gehad met een legionellabesmetting in leidingwaterinstallaties. Bij hotels en campings is dit ongeveer 5 procent. Vooral bij zorginstellingen kan legionella in de waterleidingen gevaarlijk zijn, omdat de mensen hier vaak een zwakkere gezondheid hebben.
Een betere naleving van de huidige regelgeving zou naar verwachting wel tot minder legionellabacteriën in leidingwaterinstallaties leiden. Dit kan als installateurs consequent leidingwaterinstallaties aanleggen volgens de voorschriften en de eigenaren de legionellapreventiemaatregelen uitvoeren. Dit gebeurt nu te weinig, aldus de onderzoekers.

Download


Zie het origineel


* Rapport RIVM (pdf)

* Aanbiedingsbrief (Word)

Zie ook


Zie het origineel


* Dossier Legionella