BedrijfsautoRAI

Volvo roetfilters, schoon en duurzaam door technisch vernuft

(7/5/2007)
Om de luchtkwaliteit in de steden te verbeteren, mogen gemeenten vanaf
1 juli 2007 milieuzones instellen. Een maatregel die grote consequenties heeft voor het vrachtverkeer. Vrachtauto's met een EURO-2 of 3-motor kunnen deze zones alleen nog inrijden als zij over een goedgekeurde roetfilter beschikken. Volvo heeft zo'n roetfilter ontwikkeld. Eén die ruimschoots voldoet aan de door de overheid gestelde eisen. Eén die ruimschoots voldoet aan de ARBO-norm. En één die over een uniek bewakingssysteem beschikt. Retrofit roetfilter, de beste filter
Volvo heeft de zorg voor het milieu hoog op de agenda staan. Daarom ook heeft Volvo veel tijd en energie gestopt in de ontwikkeling van haar roetfilter. En het resultaat mag er zijn. Het retrofit roetfilter zorgt ervoor dat de uitstoot van schadelijke deeltjes met maar liefst 90% wordt teruggebracht. Dat is ruimschoots boven de 70%-eis van de overheid. Daarnaast voldoet het retrofit roetfilter als enige aan de eisen gesteld in de ARBO-wet. Daarin wordt bepaald dat de uitstoot van vrachtauto's die een gesloten ruimte binnenrijden met minimaal 70% moet worden teruggebracht. Het retrofit roetfilter levert dus niet alleen een belangrijke bijdrage aan het milieu. Ook de gezondheid van de chauffeurs en zijn omgeving zijn erbij gebaat.

Unieke signalering, eenvoudige reiniging
Maar het retrofit roetfilter biedt meer. Volvo heeft namelijk ook een uniek bewakingssysteem ontwikkeld voor in de cabine. Dit systeem waarschuwt de chauffeur tijdig als reiniging van het filter noodzakelijk is. De reinigingsbeurt zelf neemt vervolgens maar 30 minuten in beslag. Demontage en vervanging van de keramische filter zijn namelijk zeer eenvoudig. En natuurlijk doet Volvo dat ook nog eens volgens een uniek en milieuvriendelijk omruilsysteem.

Roetfilter, nu met subsidie
Om de inbouw van het roetfilter te stimuleren, heeft de overheid een subsidieregeling in het leven geroepen. Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo moet het roetfilter door een erkend APK inbouwstation geplaatst worden. En moet het roetfilter RDW-goedgekeurd zijn. Volvo heeft ervoor gezorgd dat aan al deze eisen zijn voldaan. Dat betekent dat elke Volvo dealer kan zorgen voor montage, subsidieaanvraag en registratie in het kentekenregister. Zo draagt Volvo graag haar steentje bij aan een schonere en gezondere lucht.