Wageningen Universiteit

5 jul 2007

De voedingsonderzoekers van Wageningen Universiteit en Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede gaan samenwerken. Op dinsdagmiddag 3 juli werd de alliantie officieel.

âIn ziekenhuizen is met voeding veel te winnenâ, zegt prof. Frans Kok van de afdeling Humane voeding. âTwintig tot veertig procent van de patiënten is bij opname ondervoed. Met Ziekenhuis Gelderse Vallei werken we daarom aan een studie waarin patiënten voordat ze worden geopereerd een speciale voeding krijgen. Na de operatie zetten we deze voeding voort. We hopen dat we zo het aantal complicaties kunnen terugdringen.â

De ervaring van het ziekenhuis is dat door ondervoeding patiënten langzamer herstellen, er sprake is van een hoger aantal complicaties en zelfs van hogere sterfte. Daarom screent het ziekenhuis het voedingspatroon van de patiënten al ruim voor de opnamedatum: thuis, door de verpleegkundigen van het kruiswerk of de huisarts en/of bij het eerste bezoek aan de polikliniek. Door vroegtijdige screening en extra voedingszorg kan de toestand van de patiënt al voor de opname verbeteren.

Het experiment is een voorbeeld van wat Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen Universiteit samen in de toekomst gaan ondernemen. âWe hebben al koppels gevormd tussen specialisten in Ede en onderzoekers in Wageningenâ, zegt Kok. âZo werkt Renger Witkamp, die de wisselwerking tussen voeding en farmacologie bestudeert, al samen met de apotheek van Ziekenhuis Gelderse Vallei aan voedingsadviezen voor medicijngebruikers.â Witkamp denkt bovendien aan een onderzoek naar de effecten van voeding op psychiatrische patiënten. En verder wil Humane Voeding onder meer onderzoek doen naar vitaminetekorten bij darmaandoeningen, anorexie bij kanker en de relatie tussen voeding en geheugen bij geriatrische patiënten.

Wageningen en Ziekenhuis Gelderse Vallei hebben beide baat bij een samenwerking. âWij krijgen er een mogelijkheid bij om meer patientgebonden onderzoek te doenâ, zegt Kok. âHet ziekenhuis kan door de alliantie beter concurreren met andere ziekenhuizen. Ziekenhuis Gelderse Vallei profileert zich al als het voedingsziekenhuis van Nederland.â
Willem Koert

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@cereales.nl. Zie archief (inclusief Wb-artikelen) op http://www.resource-online.nl.