PvdA Rotterdam


Rian op stage bij Dona Daria

Do 5 Jul 2007 - Rian van Merode

Dona daria is ontstaan uit een fusie tussen Casa Tiberias (Kaapverdiaanse vrouwen) HVR (hindoestaanse Vrouwen Rotterdam),SMACCV(Stichting Marokkaans & Arabisch Cultureel centrum voor Vrouwen) TCCV (Turks Cultureel Centrum voor Vrouwen) SVOR (ST> SURINAAMSE VROUWEN orgaan Rotterdam) en Vrouwenhuis Rotterdam. Dona daria is een stedelijke organisatie gevestigd aan de Gerard Scholtenstraat 129 in Rotterdam noord.
Zij zetten zich in om vrouwen (en mannen) te ondersteunen in hun emancipatieproces. Dit wordt gedaan door het aanbieden van activiteiten maar ook door zich open te stellen voor vragen vanuit de vrouwen.
De cursussen en themabijeenkomsten hebben altijd raakvlakken met de dagelijkse praktijk.
Ik heb gesproken met Khadija en Maria Jose twee vrouwen die al lang werkzaam zijn op het hierboven benoemde terrein. Zij zijn zeer gedreven en proberen zoveel mogelijk met hun bijeenkomsten aan te sluiten bij de praktijk van de vrouwen. Moeilijke items worden niet uit de weg gegaan. Samen met Scala en (GGD) hebben zij cursussen gegeven in het afgelopen jaar over huiselijk geweld. Ook het thema loverboys is vanuit Dona Daria ontwikkeld. En een nieuw thema waaraan gewerkt wordt is de toename van zelfdoding onder (jonge) meiden.
Zeker niet de makkelijkste themas om aan te kaarten. De vrouwen gaan vaak naar andere locaties zoals moskeeen, kerken, basisscholenm voortgezet onderwijs, buurthuizen, zelforganisaties, speeltuinverenigingen etc toe.
Toch maken zij zich zorgen veel medewerkers vallen onder de ID baan regeling en het is maar de vraag hoeveel van de vrouwen ook in het volgende seizoen hun ondersteunende werkzaamheden kunnen uitvoeren. De manier waarop Kadhija en Maria Jose hun verhaal deden heeft mij zeker heel nieuwsgierig gemaakt naar de verschillende cursussen. Als we kijken naar de themas zoals wij die als PvdA ook belangrijk vinden dan zou ik graag samen met vrouwen uit diverse culturen een cursus omgaan met kinderen in de puberteit willen volgen, of de cursus loverboys.
We hadden veel te weinig tijd om alles met elkaar te bespreken, en ook net voor de vakantie is niet altijd gunstig om echt mee te kunnen lopen. Daarom heb ik met beide dames afgesproken om na de zomervakantie opnieuw met elkaar in contact te treden om met hen naar locaties te kunnen gaan en eventueel ook een cursus te volgen. Beide dames hebben nog heel veel ideeen om emancipatie van vrouwen en jongeren te verbeteren, ik ga er nog niet teveel over zeggen (dat heb ik namenlijk beloofd) maar er zitten zeker mogelijkheden in om dit aan te laten haken bij het programma CTC of ....?
De korte termijn van plannen en uitvoeren heeft nog onvoldoende recht gedaan aan de mogelijkheden die Dona Daria ons in Noord kan bieden. Misschien kunnen we met fractieleden die in commissie welzijn zitten, en met de directie en bestuur van Dona Daria ook een keertje rond de tafel gaan zitten om de mogelijkheden met elkaar te bekijken. Ik houdt me daarvoor aanbevolen.