Nederlands Kanker Instituut



* Lifetime achievement award voor onderzoekers NKI-AVL

Lifetime achievement award voor onderzoekers NKI-AVL

05-07-2007

Amsterdam, 3 juli 2007 - De onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL), Laura van 't Veer en Rene Bernards, ontvangen donderdag 5 juli de Lifetime Achievement Award. Deze prestigieuze prijs krijgen zij toegekend vanwege hun belangrijke onderzoek waarbij op basis van een genetisch profiel bij patiënten met borstkanker beter voorspeld kan worden of aanvullende behandeling nodig is om zo het risico op terugkeer van de ziekte in hoge mate te verkleinen. De prijs, waar een bedrag van 50.000 euro aan verbonden is, is ingesteld door the European Society for Medical Oncology (ESMO) en wordt op de jaarlijks gehouden conferentie op 5 juli in Zwitserland, uitgereikt.

Volgens ESMO hebben Van 't Veer (hoofd Moleculaire Pathologie) en Bernards (sectieleider Moleculaire Carcinogenese) met hun onderzoek een verbinding weten te leggen tussen het onderzoek in het laboratorium en de toepassing daarvan kliniek en heeft het geleid tot het vergroten van het inzicht in de ziekte borstkanker en het gerichter kunnen behandelen van patiënten. Volgens de president van ESMO, Prof Mellstedt die de prijs persoonlijk zal overhandigen, is het Nederlands Kanker Instituut leider op het gebied van moleculair onderzoek. Volgens hem levert het onderzoek een belangrijke bijdrage aan de behandeling van kanker.

Van 't Veer reageert verheugd op de toekenning van de prijs. 'De prijs van de Europese Oncologisch Internisten bevestigt opnieuw dat microarray testen voor borstkanker en andere tumoren een grote stap vooruit zijn om richting te geven aan ingrijpende behandelingen. De vinding en ook de klinische toepassing zijn teamwerk van biologen, statistici en artsen en een schoolvoorbeeld voor 'lab naar praktijk'.

Bernards merkt op: "Het is de droom van elke onderzoeker iets te doen dat werkelijk bijdraagt aan de betere behandeling van kanker. De goedkeuring van de door ons ontwikkelde test door de Amerikaanse Food and Drug Adminstration (FDA) eerder dit jaar was daarom ook een mijlpaal. Deze ESMO prijs is een verdere erkenning van de relevantie van ons onderzoek voor de klinische praktijk".

05-07-2007 | Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis