Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Wisselvalligheid troef
Geen records
05 juli 2007 - De afgelopen tijd heeft het op veel plaatsen hard geregend. Hevige regen komt op een willekeurige plaats in Nederland gemiddeld zes keer per jaar voor. Dit jaar hebben we dat nu al zeven keer meegemaakt. Toch zijn dit geen records.
Neerslag donderdag 7 juli 2007
Neerslag donderdag 7 juli 2007

Ook de afgelopen nacht heeft het op veel plaatsen hevig geregend en geonweerd, vooral in het zuiden van de provincie Utrecht. In Culemborg is zelfs 82,5 liter op iedere vierkante meter (82,5 mm) gevallen in 24 uur tijd. Een dergelijke hoeveelheid neerslag komt in minder dan eens per 100 jaar voor. Dit leidde tot veel overlast met ondergelopen kelders en overstroomde straten, aldus het AD/UN. Ook in West-Brabant is overlast ontstaan na hevige regenval. Kelders, wegen en weilanden kwamen net als woensdag blank te staan en sloten traden buiten hun oevers, aldus Nu.nl.
Neerslaghoeveelheden van 50 mm of meer in 24 uur leiden vaak tot wateroverlast of ongemakken.

Toch zijn dit geen records. Het jaar waarin we het vaakst hevige regen in de zomer hadden (meer dan 50 mm) ligt zelfs nog kort achter ons: 2006. Toen kwam een dag met hevige regen zelfs dertien keer voor. Ook de neerslaghoeveelheden van de afgelopen tijd zijn geen records. Deze halen het nog niet bij het absolute record van 1948, toen er in Voorthuizen maar liefst 208 mm in 24 uur tijd viel.

Is dit klimaatverandering?
Of dit ook gebeurd was zonder versterkt broeikaseffect, valt niet te zeggen. Wel kunnen we volgens de huidige stand van de wetenschap verwachten dat hevige neerslag in de zomer vaker voor zal komen. Gemiddeld zullen de zomers de zomers echter droger worden; zie KNMI klimaatscenario's.

---

Neerslag woensdag 6 juli 2007 Neerslag maandag 2 juli 2007 Eerste uitgave: 05-07-07