Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Hevige buien leiden lokaal tot wateroverlast in gebied De Stichtse Rijnlanden

5 juli 2007 - In het beheersgebied van De Stichtse Rijnlanden is de afgelopen 24 uur, 70 mm neerslag gevallen. Een dergelijke hoeveelheid is extreem. Het meeste water is gevallen in het gebied ten zuiden van de A12. Deze buien leiden lokaal tot wateroverlast. Op een aantal locaties zijn noodpompen ingezet.

Een positief element is dat de grote afvoerwateren in ons gebied (Amsterdam-Rijnkanaal, Oude Rijn, Kromme Rijn, de Hollandse IJssel en de Lek) volop water kunnen afvoeren. Het waterschap heeft aan aantal maatregelen genomen om de afvoer via het hoofdsysteem te maximaliseren. Zo is de sluis bij Bodegraven gestremd voor het scheepvaartverkeer. Het schutten van boten beperkt de afvoercapaciteit van de Oude Rijn. Tevens zijn de hoge stroomsnelheden op de Oude Rijn gevaarlijk voor de scheepvaart.

Andere maatregelen zijn het spuien van water bij gemaal Caspargouw (ten westen van Wijk bij Duurstede) om versneld water af te voeren uit het Kromme Rijngebied naar het Amsterdam Rijnkanaal, de maximale inzet van gemaal De Koekoek om water uit de Lopikerwaard uit te malen op de Lek (700 m3 per minuut) en het zoveel mogelijk verlagen van de waterpeilen in de stad Utrecht om water op te kunnen vangen dat vanuit de Kromme Rijn de stad instroomt. Dit Kromme Rijnwater voert het waterschap via de sluis bij Oog en Al af richting het Amsterdam Rijnkanaal en via de Weerdsluis richting de Vecht.

Het wegpompen van het overtollige water uit het gebied naar de grote afvoerwateren kost tijd. Met de huidige weersvoorspelling zal het nog een aantal dagen duren voordat het water weer op de normale peilen staat. Tot die tijd zullen de problemen op lokaal niveau maar langzaam verminderen. Lokaal heeft het waterschap bij ernstige knelpunten noodpompen ingezet om het overtollige water versneld naar de grote de afvoerwateren te pompen.