ANBO

Ouderen lopen niet warm voor nationaal hitteplan

De drie ouderenorganisaties -ANBO voor 50-plussers, PCOB en Unie KBO- lopen niet warm voor het nationaal hitteplan dat staatssecretaris Bussemaker van VWS deze week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De ouderenorganisaties vinden dat er in alle bestaande verzorgings- en verpleeginstellingen klimaatbeheersing moet zijn, plus extra personele inzet en extra voorlichting. Eisen om dit mogelijk te maken ontbreken. Er zijn geen extra middelen beschikbaar gesteld of alternatieven geboden om mensen te bereiken die risico lopen. In het plan wordt slechts aangegeven dat 2007 een ervaringsjaar is, waarbij het accent op kwetsbare ouderen ligt.

Sinds de hittegolven van 2005 en 2006 in Nederland, waardoor telkens de sterfte onder kwetsbare ouderen drastisch toenam, trekken de ouderenorganisaties al aan de bel.

Tijdens de VWS-conferentie `De hitte de baas' in november 2006, bleek dat er veel draagvlak was voor het maken van een plan om in 2007 `een systeem te introduceren dat de zorgsector helpt om adequaat te reageren op een periode van aanhoudende hitte'.

In het hitteplan is geregeld dat er een algemene waarschuwing uitgaat naar de bevolking als er grote kans is op een hittegolf (vijf of meer dagen boven de 27 graden). Ook is er informatiemateriaal aangemaakt met praktische aanwijzingen om de hitteperiode zo goed mogelijk te doorstaan. De lokale GGD heeft daarbij een spilfunctie, maar de ouderenorganisaties vragen zich af of zij hiervoor zijn toegerust.

Het plan gaat ervan uit dat beroepskrachten en vrijwilligers zich extra inzetten om kwetsbare ouderen thuis en in instellingen te helpen de hitte door te komen. Bijvoorbeeld door te zorgen dat ouderen genoeg water drinken. `Maar hoe reëel is dit bij onderbezetting van beroepskrachten en vrijwilligers die met zomervakantie zijn?', zo vragen de ouderenorganisaties zich af. Ook voor extra voorlichting via televisiespotjes zoals in Frankrijk zijn geen middelen opgenomen, terwijl het plan in de waakzaamheidfase wel de massamedia wil inzetten.

Alle ervaringen worden meegenomen in een evaluatie waaruit moet blijken welke doelgroepen en maatregelen ontbreken. `Maar in hoeverre is Nederland met een in juli gepresenteerd hitteplan voorbereid op hete zomerweken?' De ouderenorganisaties houden het hoofd koel en volgen kritisch in hoeverre ouderen echt bereikt worden.

Zelf hebben de drie organisaties al in juni in hun ledenbladen artikelen geplaatst over de hitteproblematiek. Ook op de websites van de ouderenorganisaties is informatie te vinden. ANBO, PCOB en Unie KBO hebben hun distributiekanalen richting de 600.000 aangesloten leden ten volle benut en ondersteunen hun vrijwilligers met een handreiking om ouderen te helpen, ook als het warm wordt.