Gemeente Rhenen


Leerplicht en extra vrije dagen

Vanaf de vijfde verjaardag is uw kind leerplichtig. Dat betekent dat uw kind ingeschreven moet staan op een school en de lessen moet volgen. Leerlingen mogen dus nooit zomaar van school wegblijven. In een aantal gevallen is echter een uitzondering op deze regel mogelijk.

Als er een bijzondere reden is waarom u vindt dat uw kind niet naar school kan, moet u zich aan de regels voor zon uitzondering houden. De uitzonderingen en de regels die daarbij horen staan hier beschreven.

Extra verlof in verband met religieuze verplichtingen Als uw kind aanwezig moet zijn bij belangrijke religieuze feesten en gebeurtenissen kan uw kind daar vrij voor krijgen. Als richtlijn geldt dat hiervoor per keer één dag vrij wordt gegeven. U moet dit minstens twee dagen van te voren bij de directeur van de school aanvragen.

Op vakantie onder schooltijd
Buiten de schoolvakanties om mogen leerlingen niet van school wegblijven om op vakantie te gaan, bijvoorbeeld om op wintersport te gaan of om familie in het buitenland te bezoeken. Er is één uitzondering. Soms kunnen ouders vanwege hun werk per se niet weg in de schoolvakanties. Ze werken bijvoorbeeld in het toerisme, of hebben een boerderij.
In zon geval mag de directeur eenmaal per schooljaar uw kind vrij geven, zodat u toch met het gezin op vakantie kunt gaan. Het moet gaan om de enige gezinsvakantie in dat schooljaar. Als u bijvoorbeeld niet vrij kunt zijn in de zomervakantie, maar wel in de kerstvakantie, dan kunt u geen extra verlof krijgen voor uw kinderen. U kunt dan in de kerstvakantie met uw gezin op vakantie gaan.

Extra vakantie moet u altijd schriftelijk aanvragen, op school zijn daar speciale formulieren voor te krijgen. Bij uw aanvraag moet ook een brief van uw werkgever zitten waarin staat waarom u nooit in een schoolvakantie verlof kunt krijgen van uw werk. Verder moet u met de volgende voorwaarden rekening houden:

* in verband met een eventuele bezwaarprocedure (zie verderop) moet de aanvraag ten minste acht weken van tevoren bij de directeur worden ingeleverd, tenzij u kunt aangeven waarom dat niet mogelijk was

* de verlofperiode mag maximaal 10 schooldagen duren
* de verlofperiode mag niet in de eerste twee weken van het schooljaar vallen.

Verlof in geval van gewichtige omstandigheden
Er kunnen situaties zijn (soms onverwacht) dat uw kind niet naar school kan. Bijvoorbeeld als er een sterfgeval is binnen de familie of een huwelijk. Voor zulke gewichtige omstandigheden kan uw kind vrij krijgen van school. Als u het van te voren weet, moet u een formulier invullen waarmee u vrij kunt vragen. Als er onverwachts iets gebeurt (bijvoorbeeld een sterfgeval) moet u overleggen met de school. Meer voorbeelden van gewichtige omstandigheden zijn:
* een verhuizing van het gezin

* een huwelijk van naaste familieleden

* ernstige ziekte van naaste familieleden (het aantal verlofdagen wordt bepaald in overleg met de directeur en/of de leerplichtambtenaar)

* overlijden van familieleden

* een 25-, 40- of 50-jarig ambtsjubileum en het 12½-, 25-, 40-, 50- of 60-jarig (huwelijks)jubileum van familieleden

De directeur van de school bepaalt of er sprake is van gewichtige omstandigheden.
De volgende situaties zijn in ieder geval geen gewichtige omstandigheden:

* familiebezoek in het buitenland

* vakantie in een goedkope periode of in verband met een speciale aanbieding

* vakantie onder schooltijd bij gebrek aan andere boekingsmogelijkheden

* een uitnodiging van familie of vrienden om buiten de normale schoolvakanties op vakantie te gaan

* eerder vertrek of latere terugkeer in verband met (verkeers)drukte
* verlof voor een kind, omdat andere kinderen uit het gezin al of nog vrij zijn

Hoe dient u een aanvraag in?
Aanvraagformulieren voor vakantie buiten de schoolvakanties of voor verlof voor gewichtige omstandigheden kunt u krijgen op de school van uw kind(eren). Het ingevulde formulier moet u inleveren bij de directeur van de school.

De directeur beslist over een verlofaanvraag voor een periode van maximaal 10 schooldagen. Als u voor meer dan 10 schooldagen verlof aanvraagt stuurt de directeur het formulier op naar de leerplichtambtenaar van de gemeente. De leerplichtambtenaar neemt vervolgens een besluit, na de mening van de directeur te hebben gehoord.

Als u het niet eens bent met het besluit
Wanneer uw verzoek om extra verlof of vakantie wordt afgewezen en u bent het niet eens met dat besluit, kunt u schriftelijk bezwaar maken. U dient een bezwaarschrift in bij de persoon die het besluit heeft genomen.
In het bezwaarschrift mogen de volgende dingen niet ontbreken:
* uw naam en adres

* de datum

* een omschrijving van het besluit dat is genomen
* argumenten die duidelijk maken waarom u het niet eens bent met de beslissing

* uw handtekening

Nadat uw bezwaarschrift is ontvangen wordt u uitgenodigd voor een gesprek met de directeur of de leerplichtambtenaar. Daarna krijgt u schriftelijk bericht van het besluit dat over uw bezwaarschrift is genomen.
Bent u het dan nog niet eens met het besluit dan kunt u op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) binnen zes weken schriftelijk beroep aantekenen bij de Arrondissementsrechtbank, sector Bestuursrecht. Aan zon juridische procedure zijn kosten verbonden: voordat u een beroepschrift indient is het raadzaam juridisch advies in te winnen, bij voorbeeld bij een bureau voor Rechtshulp.

Ongeoorloofd verzuim
Als uw kind zonder toestemming van de directeur of de leerplichtambtenaar niet naar school komt wordt dit gezien als ongeoorloofd schoolverzuim. De directeur is verplicht dit aan de leerplichtambtenaar te melden. De leerplichtambtenaar beslist of er proces-verbaal wordt opgemaakt.

Vragen?
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de directeur van de school of met de leerplichtambtenaar van de gemeente waar u woont. Voor Rhenen is dat:
Ingrid Sloot
Postbus 201
3910 AE RHENEN
telefoonnummer 0317 681 734
ingrid.sloot@rhenen.nl