Time : 12:15:10
Date : 05 July 2007
Sender Name: FAVV-AFSCA

Vogelgriep in Frankrijk: Aanpassing van de maatregelen in België

Na de bevestiging van vogelgriep (H5N1) bij 3 wilde vogels in Frankrijk, verstrengt het federale Voedselagentschap FAVV de preventieve beschermingsmaatregelen in België. De veranderingen zijn vanaf vrijdag 6 juli van kracht.
In het Franse departement Moselle (tussen Metz en Straatsburg) werden 3 wilde zwanen ontdekt die besmet zijn met het hoogpathogene vogelgriepvirus. De voorbije weken zijn nu al op vijf locaties in Europa besmette wilde vogels aangetroffen: drie plaatsen in Duitsland, één in Tsjechië en nu één in Frankrijk. In Tsjechië werden ook twee pluimveehouderijen getroffen. Het is onduidelijk hoe vogelgriep in de Europese Unie is binnengekomen. De meest recente gevallen tonen wel aan dat de ziekte ons land nadert. Daarom acht het FAVV de volgende maatregelen noodzakelijk:
·Occasionele verkoop van pluimvee door particulieren op openbare markten wordt verboden.

·Handelaars mogen op openbare markten enkel nog pluimvee van gegarandeerde herkomst (dwz minstens 10 dagen afgeschermd) verkopen, en moeten zo ver mogelijk van elkaar verspreid opgesteld worden.
·De uitlaadregeling voor professioneel gehouden pluimvee wordt iets strenger.
Het FAVV benadrukt dat de andere bestaande maatregelen onverminderd van kracht blijven. In het geval van het opduiken van vogelgriep in België, moet iedereen die pluimvee houdt (professioneel of als hobby) in staat zijn om zijn dieren binnen 24 uur te kunnen afschermen. Het Agentschap vraagt iedereen om aandachtig te zijn. Wie een verdacht aantal dode vogels aantreft in de natuur, kan terecht op het nummer 0800 99 777.

Meer informatie kan u vinden op www.influenza.be en www.favv.be.

contactpersoon voor de pers:
Inge Jooris
0475 80 04 87

URL: http://www.favv.be