Gemeente Mook & Middelaar


Ter Sprake week 27 2007

VERLEENDE LICHTE BOUWVERGUNNINGEN

Bouwadres Omschrijving
Verzonden

Molenhoek:

Stationsstraat 44 veranda plaatsen 25 juni 2007

VERLEENDE SLOOPVERGUNNINGEN

Sloopadres Omschrijving Verzonden

Mook:

Bovensteweg 52-54 (dubbel) woning slopen 26 juni 2007

Inzageperiode: met ingang van verzenddatum

Reactiemogelijkheden:


- bezwaarschrift aan burgemeester en wethouders binnen zes weken na verzenddatum


- voorlopige voorziening bij Rechtbank Roermond, Postbus 950,

6040 AZ Roermond, na indiening van bezwaarschrift bij het gemeentebestuur.

Nadere informatie: Bureau RIBM, tel. 024 69 69 147.

.

Kleine bouwwerken in het waterbergend winterbed van de Maas

Tijdens een recent overleg van de wethouders Wienhoven en Martens met vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat en de werkgroep DOP Middelaar is gevraagd om de mogelijkheden voor het oprichten van kleine bouwwerken in het waterbergend winterbed te verduidelijken. Via deze informatie proberen we hier op hoofdlijnen aan tegemoet te komen.

Sinds 2003 kennen we in de Woningwet de volgende drie, in zwaarte oplopende categorieën bouwwerken:

1. Vergunningsvrije bouwwerken.

2. Licht vergunningplichtige bouwwerken.

3. Regulier vergunningplichtige bouwwerken.

Via de site www.vrom.nl/bouwvergunningen_online kunt u snel zelf zien of u voor hetgeen u wilt bouwen een bouwvergunning nodig hebt en, zo ja, welke. Geldt er een vergunningplicht, dan zal een aanvraag moeten worden ingediend bij de gemeente. De aanvraag wordt getoetst aan o.a. het geldende bestemmingsplan.

Blijkens de ontvangen signalen leidt met name het bouwen van kleine bouwwerken in het (waterbergend) winterbed nog al eens tot vragen. Voor het bouwen in het winterbed geldt namelijk naast bovenstaande bouwregelgeving óók de Beleidslijn Grote Rivieren. Via de kaart, behorende bij de Beleidslijn Grote Rivieren, kunt u nagaan of uw perceel (deels) in het winterbed ligt. Deze kaart is bij de gemeente in te zien. Het gaat globaal gezien over het gebied, gelegen tussen de Maas, Cuijksesteeg, Rijksweg en Pastoorsdijk, met uitzondering van bepaalde, overwegend reeds bebouwde delen van de kom van Middelaar en Plasmolen.

Ligt uw perceel inderdaad in het winterbed, dan hebt u voor bepaalde activiteiten dan betekent dat in de praktijk, dat u voor alle bouwactiviteiten, zelfs het slaan van één paal, een vergunning op grond van de Wet beheer rijkswaterstaatswerken van Rijkswaterstaat nodig heeft. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het storten of opslaan van een berg zand of grind of het maken van een wal.

Dit geldt dus óók als u een bouwwerkkunt wil oprichten, dat normaal gesproken vergunningvrij is. De benodigde Wbr-vergunning kunt u aanvragen via www.rijkswaterstaat.nl of per post moet worden aangevraagd bij het Waterdistrict Nijmegen-Maas van Rijkswaterstaat Dienst Limburg, Postbus 6717, 6503 GE Nijmegen.(Adres/tel.nr.???)

Het Waterdistrict zal een aanvraag voor een bouwwerk in het bergend winterbed toetsen aan de hand van de volgende voorwaarden:


- door de situering en uitvoering blijft het veilig functioneren van het waterstaatswerk (lees: de Maas) gewaarborgd;


- er is geen sprake van een feitelijke belemmering voor een vergroting van de afvoercapaciteit;


- de situering en uitvoering zijn zodanig, dat de waterstands verhoging of de afname van het bergend vermogen zo gering mogelijk is.

Naast de bovengenoemde voorwaarden is bij grote ingrepen het uitgangspunt dat de resterende, blijvende waterstands verhogende effecten of de afname van het bergend vermogen blijvend, tijdig en met voldoende financiële zekerheid worden gecompenseerd. Deze compensatieplicht geldt dus niet als het gaat om bepaalde kleine bouwactiviteiten. Met kleine bouwactiviteiten worden in dit geval bedoeld:


- bouwvergunningvrije en licht-bouwvergunningplichtige bouwwerken;


- eenmalige uitbreidingen van ten hoogste 10 % van de bestaande bebouwing;


- bouwwerkzaamheden, waarvoor vrijstelling op grond van artikel 19, lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening kan worden verleend.

Let wel: de vergunning van Rijkswaterstaat blijft vereist, maar compensatie is niet nodig

Nadere informatie kan worden verkregen bij:

Gemeente (bouwvergunning): Bureau RIBM, Bouw- en woningtoezicht (tel. 6969147/ 6969145)

Rijkswaterstaat (Wbr vergunning): De heer R.T.A. Rutten, Senior Adviseur/Specialist Juridisch Beheer (tel. 024-3717712).

U kunt altijd bellen als er onduidelijkheden zijn met betrekking tot een eventuele bouwvergunningplicht of de wetgeving van Rijkswaterstaat. Zo nodig kan in de vooroverlegfase een afspraak worden gemaakt.

Publicatie Privacyprotocol Het Groene Goud

De Stuurgroep van project Het Groene Goud,

maakt bekend dat ingevolge


* de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP)


* Wet Justitiële en Strafvorderlijke Gegevens (WJSG)


* de Wet Politieregisters


* Het Groene Goud Convenant integrale aanpak hennepteelt

op 23 februari 2007 is vastgesteld ten behoeve van informatie-uitwisseling in het kader van

het Privacyprotocol project Het Groene Goud.

Het College bescherming persoonsgegevens heeft dit inmiddels onder nummer m1340711 in haar administratie opgenomen.

Het doel van de gegevensuitwisseling is het versoepelen van de samenwerking tussen de partners van het samenwerkingsverband. Dit om zo de effectiviteit van het project te versterken.

Het doel van het project is de aanpak van illegale hennepkwekerijen en de ontmoediging van illegale hennepkwekerijen door overheids- en andere instellingen via gecombineerde inzet van straf-, civiel- en bestuursrechtelijke instrumenten.

Ten behoeve van de preventieve werking van het ontmoedigingsbeleid wordt communicatie in diverse vormen ingezet.

Het protocol ligt voor éénieder ter inzage gedurende de looptijd van dit project tot 1 januari 2008 bij:


* Gemeente Bergen, Raadhuisstraat 2, Nieuw Bergen
* Gemeente Gennep, Ellen Hoffmanplein 1, Gennep
* Gemeente Horst aan de Maas, Wilhelminaplein 6, Horst
* Gemeente Meerlo-Wanssum, Beatrixstraat 2, Meerlo
* Gemeente Mook en Middelaar, Raadhuisplein 6, Mook
* Gemeente Sevenum, Raadhuisplein 1, Sevenum
* Gemeente Venray, Raadhuisstraat 1, Venray

Sevenum, mei 2007.

De voorzitter van de Stuurgroep project Het Groene Goud,

P. Mengde.

De partners van het project Het Groene Goud zijn: Essent Netwerk, Gemeente Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Meerlo-Wanssum, Mook en Middelaar, Sevenum en Venray, LLTB, Openbaar Ministerie, Politie Limburg-Noord, Provincie Limburg, UWV, Wonen Limburg, Woningcorporatie Destion en Woonmaatschappij Maasland.

Regeling voor de waardering van mantelzorgers

Op 10 november, de Dag van de Mantelzorg, kunnen mantelzorgers onder bepaalde voorwaarden een uitkering krijgen van maximaal 250 euro netto. Zo kunnen mensen die door een naaste langdurig verzorgd worden, hun mantelzorger iets extras geven.

Wanneer krijgt u als mantelzorger een vergoeding?

§ U moet aangewezen worden door degene die u verzorgt, de zorgvrager.

§ Elke zorgvrager kan maar één persoon voordragen voor het bedrag.

§ Elke mantelzorger kan maar door één zorgvrager worden voorgedragen.

§ De zorgvrager moet een indicatie hebben voor extramurale AWBZ-zorg. Deze indicatie moet minimaal 6 maanden gelden.

§ De indicatie moet zijn afgegeven na 1 april 2007. Vanaf die datum registreert het CIZ of er sprake is van mantelzorg.

§ CIZ moet vastgesteld hebben dat er sprake is van mantelzorg. Dat houdt in dat AWBZ-zorg die normaal door professionele krachten wordt verstrekt, wordt opgevangen door een buur, kennis of familielid.

Hoe werkt het verder?

Alle zorgvragers met de aantekening mantelzorg in de indicatie krijgen van de SVB vanzelf een aanvraagformulier.

De informatie krijgt de SVB van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Als de zorgvrager én de mantelzorger dit formulier invullen en ondertekenen, krijgt de mantelzorger in november het geld op zijn of haar bank- of girorekening overgemaakt. Uiteraard onder de genoemde voorwaarden.

Wat krijgt u als mantelzorger?

In eerste instantie is het bedrag dit jaar vastgesteld op 250 euro. Dit is een netto bedrag, dus u betaalt er geen belasting over. De betaling heeft ook geen invloed op de hoogte van een eventuele andere uitkering.

Meer weten?

Meer informatie kunt u krijgen bij Mezzo, de Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg via de Mantelzorglijn op werkdagen tussen 9.00 en 16.00 uur, telefoonnummer 0900-20 20 496 ( 0,10 p/m).

.

Hartelijk welkom op de Mookerplas

Ieder jaar komen er vele zonaanbidders, wandelaars, zwemmers, surfers, vissers en pleziervaarders naar de Mookerplas voor een ontspannen dagje uit. Het is echter helaas zo dat de rust en veiligheid op de Mookerplas steeds vaker worden verstoord door boten die harder varen dan de toegestane snelheid van 9 km/uur. Zo worden er overlast en onveilige situaties veroorzaakt voor de andere bezoekers van de plas. De komende tijd gaat de gemeentelijk opsporingsambtenaar, de heer Troost, extra controleren op het te snel varen. Ook gaat hij letten op het gebruik van Jetskis. Op de Mookerplas zijn Jetskis verboden. Verder gaat hij letten op het duiken vanaf bruggen, havens en kades. Dit duiken is gevaarlijk en bovendien verboden in het Binnenvaart Politieregelement.

Daarnaast wijzen we erop dat jongeren onder de 18 jaar geen boot mogen besturen die sneller kan varen dan 20 km/uur. Dit is ongeacht de werkelijke snelheid waarmee zij varen. Voor het besturen van een dergelijke boot is een vaarbewijs nodig.

.

Ontvangst 4-daagse lopers in het Gemeentehuis

Het gemeentebestuur van Mook en Middelaar en de Stichting Mook Promotion nodigen alle 4-daagse lopers van de gemeente Mook en Middelaar uit in het gemeentehuis op vrijdag 13 juli 2007 om 19.30 uur.

De lopers worden door waarnemend burgemeester Rob Persoon ontvangen in de centrale hal van het gemeentehuis. Naast een kop koffie of thee worden de lopers ook nog getrakteerd op een speciaal voor deze
4-daagse bedrukt polo-shirt.

.

Vierdaagse vuurwerk weer terug naar Mookse maasoever

Mook- Woensdag 18 juli 2007 tussen 23.30 en 24.00 uur wordt het traditionele vierdaagse vuurwerk van 4-daagse comité Cuijk weer als vanouds afgestoken vanaf de Mookse kant van de Maas.

Het is al jarenlang traditie om op de woensdag van de vierdaagse een spectaculair vuurwerk af te steken aan de Mookse kant van de Maas, tegenover de kade van Cuijk. Dit levert toeschouwers op de Cuijkse kade een zeer fraai schouwspel.

De afgelopen twee jaar is het vuurwerk om organisatorische redenen echter afgestoken aan de Cuijkse kant van de Maas. Door ruimtegebrek moest dit vuurwerk aan grootsheid inleveren. Na goed overleg tussen de burgemeesters van Cuijk en Mook en de Mookse boeren, van wie de weilanden voor het vuurwerk altijd gebruikt werden, is er besloten het vuurwerk weer terug te laten keren naar de Mookse maasoever. Dankzij de zeer goede samenwerking met de betreffende boeren is het mogelijk het vuurwerk traditioneel en op een veilige manier aan de Mookse kant te ontsteken zodat iedereen weer als vanouds vanaf de Cuijkse kade van het spektakel kan genieten.

.

COLUMN van Karin Peters

Wellicht heeft u onlangs in de media vernomen dat het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Mook en Middelaar van plan is drie plaatsen in te richten in de kernen Molenhoek, Mook en Middelaar ten behoeve van de jeugd. Met name in de zomerperiode zoekt de jeugd elkaar op en doet dit bij voorkeur buiten. Ons idee is deze ontmoeting mogelijk te maken, maar wel onder bepaalde voorwaarden en na het maken van gezamenlijke afspraken. Ik vind het daarbij belangrijk met de jeugd in gesprek te gaan en te blijven. Bij alle projecten is de jeugdwerkster van onze gemeente, Tanja Cuppen, en ook de politie betrokken.

Graag wil ik u daarover informeren.

In Molenhoek gaat het om vervanging van meubilair op een bestaande locatie, naast de al bestaande jeugdsoos aan de Prinsenweg.

In Mook gaat het om een locatie buiten de wijk Maasveld. Deze locatie die in samenspraak met de politie, jeugdwerk en de jeugd zelf is gekozen. Met de jeugd is een huishoudelijk reglement besproken, waarin afspraken zijn gemaakt over o.a. het gebruik en het schoonhouden van deze locatie. Gemeente en jeugd gaan samen deze plek inrichten, waardoor de betrokkenheid groeit en we ervan uitgaan dat de jeugd zich medeverantwoordelijk voelt voor deze plek. Na een half jaar wordt de locatie en het gebruik ervan geëvalueerd, en indien nodig nadere afspraken gemaakt.

De locatie die in Middelaar voorgesteld is, namelijk het Kerkplein, is een locatie die nu ook regelmatig door jeugd wordt bezocht. We hebben gemeend deze locatie op te waarderen door middel van nieuw meubilair. In september gaan we een bijeenkomst organiseren met de jeugd in Middelaar, om wensen en eventuele problemen te bespreken. Dit is ook een wens vanuit de gemeenschap in Middelaar, waar we graag gehoor aan geven. Een agendapunt zal zeker het gebruik van het Kerkplein zijn, en afspraken die we gezamenlijk over het gebruik kunnen maken. Overigens is het ook ons idee dat overdag deze locatie gebruikt kan worden door wandelaars en fietsers die Middelaar bezoeken.

Ik heb vertrouwen in onze jeugd, en ik hoop ook op uw vertrouwen!