Persberichten Lekstroom, 10.40 uur

Utrecht, 05-07-2007

Bijna 5 keer te veel op

HOUTEN In de vroege ochtend van donderdag 5 juli werd een beginnend bestuurder aangehouden omdat hij te veel van de alcohol had genoten.

Rond 03.20 uur zagen politiemensen een automobilist over De Staart rijden. Zij zagen dat de bestuurder bij een benzinestation stopte, er iemand instapte en de auto wegreed. De bestuurder had er aardig de snelheid in. Op De Poort kreeg hij een stopteken.

Toen de agenten hem aanspraken, kwam hen een alcohollucht tegemoet. Uit de blaastest bleek dat de bestuurder, een 21-jarige man uit Houten, te veel had gedronken. Hij werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 425 ug/l, bijna vijf keer de voor een beginnend bestuurder maximaal toegestane hoeveelheid van 88 ug/l. Tegen de Houtenaar is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van zes uur.

Warmtebeeldcamera ingezet na blikseminslag

HOUTEN In de nacht van woensdag 4 op donderdag 5 juli sloeg de bliksem bij een woning in.

Rond 02.45 uur schrokken de bewoners van een huis aan het Toendrameer wakker van een blikseminslag. De politie en brandweer kwamen ter plaatse. De bliksem bleek via een antenne te zijn ingeslagen en verplaatste zich via het raam van de kamer van het oudste zoontje naar binnen. Via de muur, met veel stofontwikkeling tot gevolg, en leidde vervolgens onder andere naar een radio. Op de eerste verdieping van de woning lagen de stopcontacten eraf.

Om te kijken of in de woning nog mogelijke verborgen brandhaarden waren, stelden agenten aan de brandweer een warmtebeeldcamera ter beschikking. Daaruit bleek dat dit gelukkig niet het geval was.

Geluk bij een ongeluk was dat het zoontje ten tijde van de blikseminslag niet in zijn eigen bed lag te slapen, maar bij zijn ouders. Het hele gezin (vijf personen en hond) was zeer geschrokken, maar niemand had letsel opgelopen.

Niet alleen de elektra van de woning was uitgevallen: in de hele straat lag de verlichting eruit. De energiemaatschappij werd gewaarschuwd en kwam ter plaatse.

Geslotenverklaring

HOUTEN/BUNNIK Bij een controle op woensdag 4 juli van 17.15 uur tot 18.00 uur op de naleving van de geslotenverklaring op de Fortweg in Houten / de Mereveldseweg in Bunnik werden veertien automobilisten bekeurd.

Snelheidscontrole

LOPIK De politie heeft op woensdag 4 juli van 12.40 uur tot 14.45 uur op de Provincialeweg N210 een snelheidscontrole gehouden. In die tijd werd de snelheid van 508 voertuigen vastgelegd, 24 bestuurders (5%) negeerden de maximumsnelheid van 80 km/u. De automobilist met de meeste haast reed 118 km/u.

Doorgeladen wapen

IJSSELSTEIN Een politieagent in haar vrije tijd meende het doorladen van een vuurwapen te horen. Zes politie-eenheden kwamen ter plaatse om een onderzoek in te stellen.

Rond 20.30 uur liep de politieagent van het KLPD met haar hond langs de Nedereindseplas. Zij zag dat daar meerdere autos en een bromscooter geparkeerd stonden. Bij de voertuigen stond een zestal mannen. De agente hoorde een geluid dat volgens haar klonk als het doorladen van een vuurwapen. Daarop nam zij contact op met de politiemeldkamer.

De meldkamer stuurde vanaf verschillende kanten in totaal zes politie-eenheden daarheen. Zij troffen in totaal vijf autos en hun bestuurders, nog een zesde persoon en de scooter aan. Allen mannen in de leeftijd van 40 tot 52 jaar oud en afkomstig uit IJsselstein. Zij stonden daar gezellig te praten. Allen gaven toestemming voor het doorzoeken van de autos. Daarbij werd geen vuurwapen aangetroffen. De agenten legden de betrokkene uit waarom er zo een uitgebreide politie-inzet was, waarna de politiemensen vertrokken.

Snelheidscontrole

IJSSELSTEIN Op woensdag 4 juli werd van 09.00 uur tot 11.45 uur op de Provincialeweg N210 op snelheid gecontroleerd. In de bijna drie uur passeerden 2069 voertuigen de radar, 34 bestuurders (2%) reden harder dan de toegestane 80 km/u. De topper reed 115 km/u.

Autokraker ontkomt

NIEUWEGEIN Op woensdag 4 juli wist een autokraker aan zijn achtervolgers te ontkomen.

Rond 13.35 uur liep een medewerker van Stadstoezicht op de Spoorstede. Hij hoorde het alarm van een auto afgaan en zag een verdachte met een laptoptas bij een auto wegrennen de loopbrug van de Zuidstedeweg over, in de richting van het Gorsplein. De toezichthouder gaf de autokraak aan de politie door en politiemensen keken in de omgeving naar de verdachte uit.

Even later zag de toezichthouder de verdachte over dezelfde loopbrug teruglopen, maar nu zonder laptoptas. Hij gaf ook dit door en politiemensen zagen de verdachte vervolgens in City Plaza. De verdachte zette het op een lopen en de achtervolging werd ingezet. Op de Koekoekslaan raakten de agenten het zicht op hem kwijt. Een medewerker van de gemeente vond de gestolen laptoptas in de struiken op de Bosgors. In de tas zat geen laptop, maar documentatie.

De verdachte was een donker getinte man, ± 1.90 meter. Hij droeg een witte trainingsbroek, lichtblauwe trainingsjas en hij had een hoofdtelefoon op. Daarbij viel op dat de oortelefoon grote zwarte oorschelpen had.

Aan getuigen die de verdachte menen te (her-)kennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Lekstroom op telefoonnummer 0900-8844.

Controle kluisjes levert geen bijzonderheden op

VIANEN - De politie van het wijkteam Vianen heeft woensdag 4 juli een kluisjescontrole gehouden op een school voor het voortgezet onderwijs.

Er werden ruim 90 kluisjes in gebruik bij leerlingen onderzocht. De politie lette vooral op aanwezigheid van (verboden) wapens en verdovende middelen. In geen enkel kluisje werden voorwerpen op voornoemd gebied aangetroffen. De controles van de kluisjes is vastgelegd in een convenant opgesteld door de school, gemeente en politie. Eén van de afspraken uit dit convenant is dat een aantal keren per jaar door de politie de inhoud van de kluisjes wordt gecontroleerd met instemming van zowel schoolleiding als leerlingen.