Politie Hollands Midden

Postbus 4240 ( Hollands Midden 2350 CE Leiderdorp ( Bureau Communicatie Telefoon 071 - 5459391 Fax 071 - 5459305


Datum: 5 juli 2007

---


Nauwkeurig politieonderzoek na ernstige aanrijding

De televisiebeelden zijn bekend: bij een moord of doodslag wordt de plaats delict afgezet en stelt de politie een uitgebreid onderzoek in. Bij een ernstig verkeersongeval gebeurt dat ook steeds meer. "Het veroorzaken van een aanrijding met letsel of een dodelijke aanrijding is namelijk ook een ernstig misdrijf", verklaart chef verkeersondersteuning Politie Hollands Midden.

Bij ernstige ongevallen werd altijd al politieonderzoek gedaan. Daarnaast was echter ook de spoedige doorstroming van het verkeer een belangrijke factor. Na de zorg voor het slachtoffer is het technisch onderzoek leidend. Gemiddeld hebben agenten van de verkeersondersteuning op de plek van de aanrijding twee onderzoeksuren nodig.

Toegenomen verontwaardiging
"Verkeersmisdrijven zijn niet langer een ondergeschoven kindje", constateert Van Beuzekom tevreden. "De maatschappij beseft nu dat een zwaar ongeval door roekeloos rijgedrag heel dicht tegen doodslag aan zit. Is er opzet, is het ongeval verwijtbaar? Om dat te bepalen moeten we als politie vanaf minuut één gedegen onderzoek doen." Ook de veroordelingen gaan in de tendens van toegenomen aandacht en verontwaardiging mee. Waar een verdachte voorheen bij een dergelijke zaak een paar weken celstraf kreeg, wordt er nu vaak veroordeeld tot een paar maanden gevangenisstraf.

In de politieregio Hollands Midden zijn in 2006 13 mensen als gevolg van een aanrijding omgekomen, 483 mensen raakten gewond. Het aantal verkeersdoden in 2005 bedroeg 18, er werden 563 gewonde verkeersdeelnemers geteld.


Noot aan de redactie,