Belgische Federale Overheid
04-07-2007
Zomerkampen: tips om een voedselvergiftiging te vermijden
Gaat u op zomerkamp of organiseert u er zelf een? Weet dan dat koken
in de natuur geen improvisatie is. Enkele voorzorgsmaatregelen kunnen
u helpen om indigesties of vergiftigingen te vermijden.
Ligt uw gekozen kampplaats dicht bij een voedingswinkel waar u
regelmatig voorraad kunt inslaan? Zijn er toiletten? Is er aansluiting
op het waternet? Is dat water drinkbaar?
De vragen die u zich moet stellen vooraleer u een kampplaats
reserveert zijn opgenomen in de brochure "Bederf je zomerkamp niet!",
een publicatie van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de
Voedselketen (FAVV).
Deze brochure geeft u enkele elementaire hygiënetips om het ergste te
vermijden. Op locatie worden de maaltijden namelijk nooit in dezelfde
omstandigheden als thuis bereid. Extra waakzaamheid is dan ook
aangewezen.
Zorg er vooral voor dat:
de koelkasten werken
u uw eetwaren voldoende bakt en kookt
het onderhoudsmateriaal en vaatwerk proper is
Voorzie ook medicijnen tegen maag- en darmkwaaltjes en hou de
contactgegevens van een lokale dokter bij de hand. In geval van
problemen kan dat al een uitstekende hulp zijn.