Belgische Federale Overheid


04-07-2007

Zomerkampen: tips om een voedselvergiftiging te vermijden

Gaat u op zomerkamp of organiseert u er zelf een? Weet dan dat koken in de natuur geen improvisatie is. Enkele voorzorgsmaatregelen kunnen u helpen om indigesties of vergiftigingen te vermijden.

Ligt uw gekozen kampplaats dicht bij een voedingswinkel waar u regelmatig voorraad kunt inslaan? Zijn er toiletten? Is er aansluiting op het waternet? Is dat water drinkbaar?

De vragen die u zich moet stellen vooraleer u een kampplaats reserveert zijn opgenomen in de brochure "Bederf je zomerkamp niet!", een publicatie van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Deze brochure geeft u enkele elementaire hygiënetips om het ergste te vermijden. Op locatie worden de maaltijden namelijk nooit in dezelfde omstandigheden als thuis bereid. Extra waakzaamheid is dan ook aangewezen.

Zorg er vooral voor dat:

de koelkasten werken

u uw eetwaren voldoende bakt en kookt

het onderhoudsmateriaal en vaatwerk proper is

Voorzie ook medicijnen tegen maag- en darmkwaaltjes en hou de contactgegevens van een lokale dokter bij de hand. In geval van problemen kan dat al een uitstekende hulp zijn.