Gemeente Nuth


Beroepen wijziging Reconstructieplan ongegrond
Miljoeneninvestering tegen verdroging

www.limburg.nl/plattelandinuitvoering
nr.26, 5 juli 2007

DOP Ven-Zelderheide klaar: nu uitvoeren!

Op donderdag 28 juni is het Dorpsomgevingsprogramma Ven-Zelderheide aangeboden aan het college van B&W van de gemeente Gennep. Met behulp van drie goed bezochte bijeenkomsten zijn in het voorjaar ideeën voor de leefbaarheid van het dorp geïnventariseerd. Deze zijn vertaald in een visie voor de komende 10-15 jaar en in veertien projectideeën. Het DOP vormt daarmee de agenda voor de toekomst van Ven-Zelderheide. Enkele projectideeën zijn het multifunctioneel inrichten van de dorpskern, het creëren van een ontmoetingsplaats voor jongeren, het opwaarderen van dorpsaccommodaties en de ontwikkeling van een recreatief netwerk langs de Niers.
Het volledige rapport is te downloaden via:
www.ven-zelderheide.tk. Meer informatie: Marc Nabuurs, Werkgroep DOP Ven-Zelderheide, tel. 06-20 00 35 57.

Foto: Jos Gröniger

Beroepen wijziging Reconstructieplan ongegrond

Op 4 juli heeft de Raad van State uitspraak gedaan naar aanleiding van een drietal tegen de wijziging van het Reconstructieplan Noord- en Midden-Limburg ingestelde beroepen. De Raad van State heeft de beroepen ongegrond verklaard. De beroepen waren ingesteld door agrariërs en hadden betrekking op de zonering intensieve veehouderij.

Miljoeneninvestering tegen verdroging

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Nationaal Park de Groote Peel hebben de beide waterschappen en de Provincie Limburg afgelopen week de officiële aftrap gegeven van Nieuw Limburgs Peil. Dit is een gezamenlijke campagne om met concrete maatregelen invulling te geven aan het door de rijksoverheid opgelegde Gewenst Grond- en Oppervlaktewater Regime (GGOR). Gedeputeerde Driessen maakte bekend dat Provincie en de waterschappen de komende jaren samen 30 miljoen euro investeren om verdroging tegen te gaan.

Het gaat daarbij om drie groepen maatregelen: waterconservering in het natuurgebied, gebiedsdekkende en lokale maatregelen. Denk bij deze laatste aan peilgestuurde drainage, plaatsen van stuwen in beken en sloten, maar ook de (her)inrichting van beken. Van Alderwegen: Het gaat hierbij niet alleen om meters maken, maar ook om het herstel van het beeksysteem en de inrichting van het gehele beekdal. Ger Driessen gaf aan eenduidige communicatie met de lokale en regionale belanghebbenden van groot belang te vinden, waarbij hij zich achter de woorden van de voorzitter van Waterschap Peel en Maasvallei schaarde, die uitsprak dat Provincie en waterschappen daarbij samen moeten optrekken onder de vlag van Nieuw Limburgs Peil. Meer informatie: Claudia Hendrickx, Waterschap Peel en Maasvallei, tel: 077- 389 11 13.