Wilders over vergoedingen RIAGG en Marokko

Antwoorden op kamervragen van Agema en Wilders over vergoedingen RIAGG en Marokko

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Z-K-U-2777504

4 juli 2007

Antwoorden van minister Klink op vragen van de kamerleden Agema en Wilders over vergoedingen RIAGG in Marokko (206717590).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht waarin wordt gesteld dat de Riagg hulp aan Marokkaanse hulpverleners in Marokko mag blijven geven?

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Is het waar dat u geen reden ziet om de wet aan te scherpen om deze zinloze geitenwollensokken activiteiten van de Riagg Rotterdam, waarmee veel geld wordt verspild, te beëindigen? Zo ja, waarom niet? Bent u bereid uw beslissing te heroverwegen en alsnog een verbod op de Riagg activiteiten in Marokko uit te vaardigen?

Antwoord 2
Zoals is gebleken uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) valt de huidige werkwijze van het Riagg Rotterdam binnen de wettelijke kaders. Een zorginstelling als deze kan een beperkt deel van haar budget aanwenden voor kennisvermeerdering. De in het kader van het project verzamelde kennis kan ook in Nederland breed ingezet worden.
Meereizen met verzekerden vanuit de in Nederland gevestigde instelling blijft niet toegestaan. Kennisbevordering valt daar niet onder.

Vraag 3
Waarom heeft de Nederlandse Zorgautoriteit haar taken verzaakt door niet te controleren of psychiatrisch verpleegkundigen van de Riagg Rotterdam nog actief patiënten opzoeken in het Rif-gebergte, en heeft men de directeur van de Riagg Rotterdam zonder meer geloofd? Waarom wordt de werkwijze van de Riagg om medewerkers stage te laten lopen in Marokko en op die wijze toch hulp te kunnen bieden zomaar geaccepteerd?

Antwoord 3
De NZa heeft haar onderzoek niet beperkt tot een gesprek met de directeur van Riagg Rijnmond, maar heeft gelet op de specifieke verantwoordelijkheid van het zorgkantoor zich primair gericht op de activiteiten en verklaringen van het zorgkantoor. Het zorgkantoor heeft de projecten voor zorgvernieuwingsgelden beoordeeld en goedgekeurd. Daar waar sprake is van zorgverlening in Marokko gebeurt dit niet door en onder verantwoordelijkheid van Riagg Rijnmond, maar door het staatsziekenhuis in Marokko. Daarnaast is door de NZa een gesprek gevoerd met het management van Riagg Rijnmond en zijn de kostenverantwoordingen van zorgvernieuwingsprojecten beoordeeld. Deze kosten betreffen het onderdeel kennisbevordering (jobrotation) uit het project Interculturalisatie, waarvoor goedkeuring is verleend door het zorgkantoor. Vastgesteld is dat, nu er geen zorg wordt verleend door en onder verantwoordelijkheid van Riagg Rijnmond, binnen de kaders van wet- en regelgeving van de AWBZ is gehandeld.

Vraag 4
Waarom bent u voornemens de AWBZ-hulp aan "pensionado's" en overwinteraars aan banden te leggen, terwijl u wel toestaat dat geld over de balk wordt gesmeten door de Riagg Rotterdam met haar onzinnige activiteiten ten aanzien van vakantievierende Berbers in Marokko?

Antwoord 4
In het rapport `AWBZ zorg in het buitenland' heb ik aangegeven op welke wijze de zorg in de verschillende situaties en omstandigheden in het buitenland kan worden vergoed. Centraal staat in dit rapport het verduidelijken van de omstandigheden waaronder en de situaties waarin zorg in het buitenland aan AWBZ-verzekerden kan worden geleverd. Voor iedere AWBZ verzekerde zal in dezelfde omstandigheid hetzelfde vergoedingsregime gelden.

Vraag 5
Is de Riagg Rotterdam inmiddels zelf niet aan een therapietje toe?

Antwoord 5
Vastgesteld is dat, nu er geen zorg wordt verleend door en onder verantwoordelijkheid van Riagg Rijnmond, geen sprake is van onrechtmatig handelen.