Gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag ligt op schema met de opdracht om voor 31 december 2007 het aantal mensen in de bijstand terug te dringen met 3200, ruim 16 procent ten opzichte van begin 2006. De gemeente merkt wel dat het steeds meer moeite kost om mensen met een uitkering aan het werk te krijgen, maar doet er alles aan om de doelstelling te halen.

Het afgelopen jaar is het aantal mensen onder de 65 in de bijstand flink gedaald. Op 1 juli 2007 werden 17.771 uitkeringen verstrekt. Een jaar eerder waren dat er nog 19.931. Daarmee komt de daling van het aantal mensen met een bijstandsuitkering over het afgelopen jaar op ruim 2000.

Forse inspanningen van de gemeente
Het aantal mensen in de bijstand blijft afnemen, onder andere door het gunstige economische klimaat, maar ook door grote inspanningen van de gemeente. Die zijn nodig, omdat het steeds vaker gaat om mensen die al langdurig zijn aangewezen op bijstand en weinig opleiding of werkervaring hebben opgedaan. Voor die mensen is het - ondanks de opbloeiende economie - moeilijk om een geschikte baan te vinden. Veel van de openstaande vacatures vragen meer ervaring of opleiding dan een deel van de bijstandsuitkeringsgerechtigden heeft. 'Er blijkt eens te meer dat het aanbod van mensen niet goed aansluit op het gevraagde opleidingsniveau. Daarop moeten we nu alle inspanningen gaan richten', zegt Henk Kool, wethouder Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie.

Vertrouwen in aanpak
De gemeente heeft er het volste vertrouwen in dat de Haagse aanpak om mensen uit de bijstand aan het werk te helpen ook echt werkt. 'Er moeten misschien steeds grotere inspanningen worden geleverd, maar het resultaat telt, en dat is tot nu toe prima', aldus Kool.