VVD


5-7-2007

Nederlandse defensiebedrijven niet achterstellen bij buitenlandse concurrentie

In het debat Wapenexport heeft Tweede Kamerlid Hans van Baalen duidelijk aangegeven dat Nederlandse defensiebedrijven niet mogen worden achtergesteld bij buitenlandse concurrentie.

Het is een uitermate fatsoenlijke en innovatieve bedrijfstak. Lean & mean. Elk land heeft het recht van zelfverdediging en dus ook het recht om wapens te vervaardigen, te exporteren en te importeren.

Daarom heeft de VVD voorkeur voor een bindend VN-wapenexportverdrag en/of een bindende EU-wapenexportregeling met onafhankelijk toezicht. Nu is er een vrijwillige EU-gedragscode, die landen zelf mogen toepassen. Dat werkt niet. Nederland is dan meestal streng en Frankrijk doorgaans soepel. Dat is slecht voor de Nederlandse defensie-industrie.

Voorts moet, volgens de VVD, de aanschaffing van defensiematerieel door EU-lidstaten gewoon onder de werking van de interne markt gebracht worden. Dan moet er echt worden geconcurreerd en is staatssteun aan strenge regels en controle door Eurocommissaris Neelie Kroes gebonden. Dat is ook goed voor de Nederlandse defensiebedrijven, die uitstekend kunnen concurreren in hun marktniches.

De ministeries van Buitenlandse en Economische Zaken moeten, volgens Hans van Baalen, ondernemers zelf tijdig vertrouwelijk informeren of er zich politieke ontwikkelingen voordoen, die exportvergunningen of de ondersteuning van handelsmissie in gevaar brengen. Ondernemers hoeven niet dagelijks in de glazen bol te kijken om te voorspellen wat de politiek gaat doen.

5 juli 2007

Hans van Baalen: www.hansvanbaalen.nl
Ineke Dezentjé Hamming: www.inekedezentjehamming.nl