VVD


5-7-2007

Rosenthal tevreden over toezegging Hirsch Ballin over Wet Politiegegevens

Dankzij de VVD-Eerste Kamerfractie zal jusitieminister Hirsch Ballin meer oog hebben voor het gebruik van zachte gegevens.

Uri Rosenthal, fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer en woordvoerder over de wet Politiegegevens , is tevreden dat justitieminister Hirsch Ballin bij de plenaire behandeling van de wet de VVD-fractie heeft toegezegd meer gestalte te geven aan het gebruik van zachte gegevens zoals geruchten en vermoedens. Op dit moment gebeurt dat nog onvoldoende omdat er geen goed en omvattend coderingssysteem bestaat dat politie-informatie opslaat en ter beschikking stelt voor de ordehandhaving, opsporing en vervolging. En dit is juist van uiterst belang om mogelijke overlast, criminaliteit en terrorisme doeltreffend tegen te gaan.

Politieagenten kunnen op dit moment doorgaans voortvarend optreden zodra er harde gegevens zijn. Dit kan betekenen een reeds gepleegd delict of een concrete aangifte. Het traject dat daaraan voorafgaat is echter evenzo belangrijk. Geruchten en andere subjectieve - maar belangrijke - signalen worden volgens Rosenthal vaak niet goed genoeg opgepikt, geregistreerd en veredeld. Zodra een delict eenmaal plaatsvindt, kan de politie louter repressief optreden. Ook voor de doeltreffende opsporing en vervolging van strafbare feiten, bijvoorbeeld bij gewelddadige ordeverstoringen, is een coderingssysteem dat voldoende waarde toekent aan de verzameling en veredeling van zachte informatie, van groot belang. Hirsch Ballin heeft toegezegd dat hij welwillend dit punt met Binnenlandse Zaken, korpsbeheerders en de politie zal bespreken.

5 juli 2007