FNV

5-7-2007 FNV bang voor ongelukken door brief UWV

Veel arbeidsongeschikten krijgen op dit moment een of meer brieven van de uitkeringsinstantie UWV. Die brieven zijn onduidelijk, zo waarschuwt de FNV.

De mailing waarin het UWV herkeurde WAO'ers informeert over aanpassingen die met terugwerkende kracht ingaan, leidt volgens de FNV tot 'ongelukken'.

Het UWV wijst in haar brieven uitdrukkelijk op de mogelijkheid om van herberekening af te zien terwijl nergens blijkt dat toepassing van de oude keuringscriteria in veel gevallen tot een hogere of nieuwe uitkering leidt. De FNV vreest dat herkeurde WAO'ers daardoor ten onrechte afzien van herberekening met grote inkomensschade tot gevolg.

De grootschalige mailing die het UWV twee weken geleden begon, is een gevolg van afspraken uit het regeerakkoord en een rechterlijke uitspraak. Zo gelden de omstreden en onrealistisch strenge herkeuringscriteria die op 1 oktober 2004 ingingen niet langer voor 45-plussers.

Omdat de grens eerder bij 50 jaar lag, heeft een grote groep nu met terugwerkende kracht recht op herberekening van de uitkering zonder tussenkomst van arts of arbeidsdeskundige.

Verder bepaalde de Centrale Raad van Beroep onlangs dat bij bepaling van het inkomensverlies niet langer een normwerkweek van 38 uur het uitgangspunt is, maar het daadwerkelijke aantal gewerkte uren. Arbeidsongeschikten die meer dan 38 uur werkten hebben daardoor vaak recht op een hogere uitkering.

FNV-bestuurder Leo Hartveld hekelt in een brief aan de Kamer, die vandaag over de WAO debatteert, de bewoordingen die het UWV in haar brieven gebruikt. Terwijl toepassing van de oude criteria in principe nooit tot inkomensverlies kan leiden en vaak tot een aanmerkelijke verbetering, spreekt het UWV consequent van mogelijke "veranderingen" in de uitkering.

Hartveld wijst erop dat veel WAO'ers sinds 2004 te maken kregen met nieuwe polisvoorwaarden waardoor een grote groep hun uitkering geheel of gedeeltelijk verloor.

"Deze mensen zijn het vertrouwen in de overheid kwijtgeraakt. Vervolgens wijst dezelfde overheid erop dat WAO'ers ook van herberekening kunnen afzien waardoor er 'niets in uw uitkering zal veranderen'."

Hartveld vreest dat mensen daardoor ten onrechte voor deze laatste optie zullen kiezen. "Een kwalijke zaak, mensen horen van de overheid ondubbelzinnige informatie te krijgen," aldus de FNV-bestuurder.

Ook de cliëntenraad van het UWV zegt ongelukkig te zijn met de communicatie van het UWV over de aanpassingen in de keuringscriteria. De FNV heeft de raad laten weten de komende tijd extra voorlichtingsbijeenkomsten voor herkeurde WAO'ers te organiseren.