Gemeente Drechterland

5-7-2007
Dijkversterking Enkhuizen-Hoorn gestart
Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is gestart met het versterken van de dijk Enkhuizen-Hoorn.

De allereerste klus is het vervangen van de dijkbekleding op de plaatsen waar de dijk aansluit op de Houtribdijk bij Enkhuizen. Aannemer De Vries & Van de Wiel verwijdert hier momenteel de grasmat en graaft daarna ruim een halve meter van de dijk af, om daarna de zanderige toplaag te vervangen door een sterkere kleilaag.

De afgegraven grond dient enkele kilometers verderop bij Broekerhaven als basis voor een steunberm aan de binnenkant van de dijk. Ook is begonnen met de aanvoer van klei vanaf de loswal op de Krabbersplaat ten behoeve van die steunberm. Het verkeer op de dijk kan tijdens de werkzaamheden â zij het met enige overlast â gewoon gebruik blijven maken van de weg.

Zwaardere werkzaamheden, zoals het heien van een damwand en de aanleg van een vooroever nabij Krabbersplaat, starten in het najaar. Dan wordt ook het werk aan diverse tracés tussen Gemaal de Drieban en Hoorn aanbesteed en gestart. In het dijkversterkingsplan is ernaar gestreefd zo weinig mogelijk de natuur, recreatie en verkeer te verstoren en de landschappelijke waarde zoveel mogelijk intact te houden.

Meer informatie over het werk vindt u op de website http://www.hhnk.nl/dijkversterking.

---