Joldersma over het alcoholgebruik door jongeren

Antwoorden op kamervragen van Sterk en Joldersma over het alcoholgebruik door jongeren

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

VGP/ADT 2768459

4 juli 2007

Antwoorden van minister Klink, mede namens minister Rouvoet, op vragen van kamerleden Sterk en Joldersma (beiden CDA) over het alcoholgebruik door jongeren (2060713850).

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht `Strenge leeftijdsgrens bij alcohol werkt beter dan campagnes'?

Antwoord 1
Ja

Vraag 2
Wat is uw mening over de conclusie van het rapport dat Nederland achterblijft op de beleidsterreinen inzake de vermindering van de beschikbaarheid en de verhoging van de prijs van alcohol?

Antwoord 2
Er bestaan veel maatregelen die genomen kunnen worden om het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen. Voorlichting is één van de maatregelen. Voorlichting is echter alleen effectief in combinatie met andere maatregelen. Andere maatregelen kunnen zijn: beter toezicht houden op de leeftijdsgrenzen, beperken van de beschikbaarheid (bijvoorbeeld geen alcoholverkoop in tabaksspeciaalzaken), verhoging van de accijnzen op alcoholhoudende dranken die aantrekkelijk zijn voor jongeren, tegengaan van onverantwoord drinken in sportkantines en regulering van het bereik van alcoholreclame onder jongeren.

Vraag 3
Deelt u de mening dat het onaanvaardbaar is dat Nederlandse jongeren uitblinken in Europa als het gaat om `binge drinking' (slempen)? Deelt u de zorgen dat deze jongeren ook steeds jonger beginnen? Welke maatregelen neemt u om dit te ontmoedigen?

Antwoord 3
Ja, wij vinden dit onaanvaardbaar en delen uw zorg. Ter uitwerking van het Coalitieakkoord overwegen wij de volgende maatregelen te nemen om het alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan: een verbod op alcoholreclame tot 21.00 uur op televisie en radio, verhoging van de accijns, uitbreiding van de toezichtscapaciteit zodat alle hotspots waar jongeren komen tweemaal per jaar bezocht kunnen worden en tevens de start van een pilot in enkele gemeenten om te bezien hoe het toezicht op de Drank- en Horecawet het beste lokaal kan worden ingezet. In het najaar krijgt u van ons een alcoholbrief op hoofdlijnen. Hierin zal een pakket aan maatregelen zijn opgenomen, onder andere om alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan.

Vraag 4
Wat vindt u van de conclusie dat het verhogen van de leeftijd waarop jongeren alcohol mogen kopen helpt bij het verlagen van het alcoholmisbruik? Ziet u dit als een optie voor Nederland? Zo ja, waarom? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 4
De leeftijd waarop jongeren alcohol mogen nuttigen, is en blijft 16 jaar voor zwak-alcoholhoudende drank en 18 jaar voor sterke drank. Daarbij wordt aan de gemeenten de mogelijkheid gegeven om de leeftijdsgrens voor zwak-alcoholhoudende drank naar 18 jaar te tillen.

Vraag 5
Zou het terugdringen van de openingstijden in de horeca kunnen bijdragen aan een vermindering van de alcoholconsumptie onder jongeren?

Antwoord 5
Ja, wij gaan er vanuit dat het terugdringen van de openingstijden inderdaad invloed heeft op de alcoholconsumptie door jongeren. Het aantal uren dat er in een horecagelegenheid gedronken kan worden is korter, waardoor er - in ieder geval daar - minder gedronken zal worden. Dit laat onverlet de consumptiehoeveelheid voor en na het horeca bezoek (indrinken en nadrinken). Een aantal gemeenten heeft goede ervaringen met het bepalen van de tijd dat 's nachts de horeca gesloten is voor inkomende bezoekers (toegangstijd). Aanwezige bezoekers gaan daarbij niet massaal gelijk de straat op.