Nederlandse Vereniging van Journalisten

Aan de NVJ-leden werkzaam bij de dagbladen

Amsterdam, 5 juli 2007

Geachte collegae,

Aanstaande vrijdag zal - hopelijk - de laatste CAO onderhandelingsbijeenkomst plaatsvinden. Deze week zijn de laatste inzendingen voor de enquête over de invoering van het loongebouw binnengekomen. Hoofdlijnen hierin zijn dat driekwart van de journalisten in twee schalen (6 en 7) is terechtgekomen en dat veel bedrijven het systeem nog steeds niet goed snappen en het dus veel te rigide toepassen. Nog steeds zien ze de referentiefuncties die gekoppeld zijn aan schalen als strakke indelingsvoorschriften terwijl de referentiefuncties voorbeelden van functies zijn die ook op een lager of hoger niveau kunnen voorkomen op redacties.

Ook blijkt uit de enquête dat veel mensen aan het eind van een schaal zijn terechtgekomen, terwijl het nieuwe gebouw vooral ook als doel heeft om mensen makkelijker flexibel te kunnen belonen voor goede prestaties. Dat is niet mogelijk als je aan het eind van je schaal zit. In de laatste onderhandelingsronde moeten we hier oplossingen voor bedenken.

Verder moeten we er ook over de ouderendagen nog zien uit te komen. De werkgevers willen die voor een deel schrappen, en ook vanuit de overheid komen er geluiden dat dergelijke dagen moeten worden ontmoedigd. De NVJ is van mening dat ouderen instrumenten moeten hebben om zo lang mogelijk op een goeie manier aan het werk te kunnen blijven. Dat zit 'm ook vooral in mogelijkheden voor minder werken. Tegelijkertijd vragen jongere journalisten ons om verruiming van verlofmogelijkheden voor zorg en opvang van kinderen. Ook moeten we werkgevers nog overtuigen van de concrete invulling van het integraal leeftijdsbewust personeelsbeleid, zoals ons dat voor ogen staat.

Natuurlijk staat ook de structurele loonsverhoging voor de komende jaren op de agenda. We hopen u snel te kunnen berichten of we er uit zijn gekomen.

Met vriendelijke groet,

namens de onderhandelingsdelegatie CAO Dagblad 2007

Bianca Rootsaert
secretaris NVJ

CAO delegatie NVJ 2007: Wiebe Pennewaard(voorzitter), Bert de Jong, Frits Poelman, Thom Meens, Tanja Kits, Martin Visser, Giel ten Bosch