LEI

Ketenorganisatie van de Nederlandse vleeskuikensector in internationaal perspectief

5 jul 2007
Onderdeel: LEI

In Nederland is al vele jaren discussie over de ketenorganisatie van de Nederlandse vleeskuikensector. De productieketen voor pluimveevlees in Nederland is namelijk anders georganiseerd dan in vele andere landen. Bedrijven in de verschillende opeenvolgende schakels (slachterijen, broederijen en voerfabrikanten) zijn zelfstandige ondernemingen. Ook de vleeskuikenhouders zijn ondernemers die voor eigen rekening vleeskuikens houden. In belangrijke pluimveevlees producerende landen, zoals Brazilië en Verenigde Staten, maar ook dichterbij in Frankrijk en Italië, is de productie voor een belangrijk deel in handen van integraties. Op verzoek van het Ministerie van LNV en de ZLTO heeft het LEI een onderzoek uitgevoerd naar de ketenorganisatie van de Nederlandse vleeskuikenketen. In deze analyse is de organisatie van de vleeskuikenketens in andere landen, maar ook andere sectoren (kalfsvleessector en de legsector) binnen Nederland nader bekeken.

Nota Ketenorganisatie van de Nederlandse vleeskuikensector in internationaal perspectief.

Contact
Peter van Horne
peter.vanhorne@wur.nl
0317-484645