Ketenorganisatie van de Nederlandse
vleeskuikensector in internationaal perspectief
5 jul 2007
Onderdeel: LEI
In Nederland is al vele jaren discussie over de ketenorganisatie van
de Nederlandse vleeskuikensector. De productieketen voor pluimveevlees
in Nederland is namelijk anders georganiseerd dan in vele andere
landen. Bedrijven in de verschillende opeenvolgende schakels
(slachterijen, broederijen en voerfabrikanten) zijn zelfstandige
ondernemingen. Ook de vleeskuikenhouders zijn ondernemers die voor
eigen rekening vleeskuikens houden. In belangrijke pluimveevlees
producerende landen, zoals Brazilië en Verenigde Staten, maar ook
dichterbij in Frankrijk en Italië, is de productie voor een
belangrijk deel in handen van integraties. Op verzoek van het
Ministerie van LNV en de ZLTO heeft het LEI een onderzoek uitgevoerd
naar de ketenorganisatie van de Nederlandse vleeskuikenketen. In deze
analyse is de organisatie van de vleeskuikenketens in andere landen,
maar ook andere sectoren (kalfsvleessector en de legsector) binnen
Nederland nader bekeken.
Nota Ketenorganisatie van de Nederlandse vleeskuikensector in
internationaal perspectief.
Contact
Peter van Horne
peter.vanhorne@wur.nl
0317-484645
LEI