Gemeente Geldermalsen

Mensen met minder krijgen een beetje meer in Geldermalsen

5 juli 2007 - Geldermalsen maakt werk van ruimhartig minimabeleid De gemeente Geldermalsen voert een ruimhartig minimabeleid. Met ingang van 1 juni kan iedereen met een inkomen tot 120% van de geldende bijstandsnorm gebruik maken van de diverse minimaregelingen van Geldermalsen. Dit was 110 %. Bovendien gaat de gemeente actief werk maken van het bereiken van de mensen die geholpen kunnen worden met het ruimhartige minimabeleid. Dit gebeurt door het vereenvoudigen van de uitvoeringsregels en procedures. Geldermalsen ontwikkelt ook activiteiten om mensen met lage inkomens bekend te maken met de mogelijkheden en hen op weg te helpen bij het indienen van een aanvraag. Deze verruiming geeft invulling aan één van de doelen uit het coalitieprogramma; verbreden van de ondersteuning van minima.

De verruiming van 110 % naar 120% geldt voor meerdere regelingen; bijzondere bijstand, subjectsubsidie, de regeling chronisch zieken, gehandicapten en ouderen en de collectieve ziektenkostenverzekering voor minima. Deze regelingen bieden de mogelijkheid om (onverwachte) kosten die iemand moet maken op te vangen. Bijvoorbeeld omdat de tandartskosten hoger uitvallen dan verwacht, er een nieuwe bril aangeschaft moet worden of de koelkast kapot is. Bovendien wil Geldermalsen met het minimabeleid stimuleren dat mensen deelnemen aan sociale of sportieve activiteiten, zoals lid worden van een sportclub of het bezoeken van een theater.

Twijfels? Altijd informeren
Het is belangrijk om de minima actiever te gaan benaderen omdat veel mensen de regelingen niet kennen of een aanvraag indienen moeilijk vinden. Iedere aanvraag wordt door de medewerkers apart bekeken. Voor sommige regelingen gelden vaste regels, de toekenning van bijzondere bijstand hangt ook af van de persoonlijke omstandigheden.

Inwoners die meer willen weten kunnen tijdens de openingstijden bellen of langskomen bij de afdeling sociale zaken. Wie twijfelt of het mogelijk is om voor een regeling in aanmerking te komen moet ook zeker contact opnemen. De medewerkers helpen hen dan verder en kunnen ondersteuning bieden bij het in orde maken van een aanvraag voor een minimaregeling.

Informatie
Wie meer wil weten kan bellen of langskomen bij de Vakbalie Arbeid en Inkomen. Openingstijden balie: maandag t/m vrijdag 8.30 12.30 uur, dinsdag 13.30 17.00 uur.
Telefonisch bereikbaar: maandag t/m vrijdag 8.30 12.30 uur en dinsdag 13.30 17.00 uur telefoonnummer (0345) 586701.