Milieu Centraal

Vijf gouden tips tegen klimaatverandering


Utrecht, 4 juli 2007 - Een huishouden brengt elk jaar negenduizend kilo CO2 in de lucht. Dit komt direct voort uit het verwarmen van het huis, autorijden, vliegen en het gebruik van apparaten. Meer energieverbruik zorgt voor meer CO2. Dit broeikasgas verandert het klimaat op de aarde. Met vijf gouden energietips van Milieu Centraal kan een huishouden klimaatneutraal worden. Fans van het Live Earth concert op 7 juli, maar ook anderen die het klimaat willen helpen, kunnen met deze tips aan de slag.

Tip 1) Isoleer het huisEen goed geïsoleerd huis heeft per jaar 500 m3 gas nodig. Een heel verschil met een slecht geïsoleerd huis, dat 3,000 m3 meter gas verbruikt. Warmte gaat verloren via ramen, of via het dak, de gevel of de vloer zonder isolatie. Isoleren scheelt een huishouden bijna 3.200 kg CO2 wanneer het overal in huis wordt toegepast.

Tip 2) Gebruik groene stroomGroene stroom wordt geproduceerd uit wind, zonlicht, waterkracht of biomassa. Dit brengt geen extra broeikasgas in de lucht. Bij het maken van grijze stroom uit kolen of gas, is dit wel het geval. Per jaar scheelt dit 2.100 kg CO2.

Tip 3) Zuinige apparatenElk jaar komen er meer elektrische apparaten in huis. Ze worden vaker en langer gebruikt. Letten op een energielabel helpt. Voor een koelkast of vriezer is dit een A++-label. De zuinigste wasautomaat of een droger draagt een A-label. Apparatuur die minstens twaalf jaar oud is, kan vaak beter vervangen worden. Alle oude apparaten vervangen door nieuwe met een A-label scheelt 1.400 kg CO2 per jaar.

Tip 4) Energiezuinig onderwegDe auto in een gemiddeld huishouden verbruikt 40 procent van de energie. Een nieuwe kleine auto met een A- of B-label is veel zuiniger dan een auto met één van de labels C tot en met G. Dit scheelt per jaar 1.200 kg CO2.

Tip 5) Niet vliegen, maar rijdenHet vliegverkeer belast het klimaat behoorlijk. Vaak is er een andere manier om naar de bestemming te reizen. Met een touringcar bijvoorbeeld, of met een moderne auto (bouwjaar ten minste 2000) met vier mensen erin. Ook een internationale trein is zuinig, zolang het geen hsl is. Een gemiddeld huishouden dat naar Barcelona gaat met een touringcar in plaats van een vliegtuig zorgt voor 1.500 kg minder CO2 in de lucht.

Naast de vijf gouden tips zijn er nog talloze andere mogelijkheden om minder energie te gebruiken. Dat kan gaan van een spaardouchekop tot slim stoken. Verder is het mogelijk om het energiegebruik te compenseren voor het klimaat. Het kost bijvoorbeeld 50 euro per jaar om een jaar lang autorijden voor het klimaat teniet te doen.

Meer informatie op www.milieucentraal.nl


---Einde persbericht---


---


Noot voor de redactie (