Ingezonden persbericht



- Persbericht -

Gorinchem, 5 juli 2007

Nieuwe ontwikkeling in standaard behandeling acne

Anti-acnegel Differin effectief met minder huidirritaties

Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen, meer dan 80% van alle mensen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Bij de meeste mensen manifesteert acne (vulgaris) zich in de puberteit en kan het een behoorlijke invloed hebben op iemands sociale leven. En zelfs 12% van de volwassen vrouwen heeft nog last van acne. De mate van acne verschilt en de behandelmethoden zijn divers; van cosmetische zelfzorgproducten tot geneesmiddelen op doktersrecept. Internationaal wordt er al jaren gebruik gemaakt van anti-acnegel Differin. Nu ook in Nederland maakt deze gel deel uit van de huisartsen standaard voor de behandeling van acne. Huisarts R.V. Mangal schrijft al enige tijd Differin voor aan mensen met een milde tot matige vorm van acne: "Differin is een zeer effectief middel tegen acne, het vermindert de ontstekingsreactie van de huid, het gaat schilfering (waardoor talgklieren verstoppen) tegen en het levert weinig huidirritatie op". Differin is opgenomen in de basisverzekering en wordt dus volledig vergoed.

Acne - wees er op tijd bij

Hoewel acne geen levensbedreigende ziekte is, veroorzaakt het veel psychosociale problemen. Jongeren in de puberteit schamen zich vaak voor hun acne en gaan niet of te laat naar de huisarts. Ouders redeneren vaak dat het bij de puberteit hoort. Eline (29): "Vanaf mijn vijftiende heeft acne mijn leven beheerst. Zaterdags niet naar feestjes gaan vanwege de pukkels in mijn gezicht kwam geregeld voor. Liever thuis op de bank dan mensen die mij aanstaren in de disco of kroeg, dacht ik toen. Voor mijn gevoel werden mijn vriendinnen met gave huid vaker door jongens mee uitgevraagd. Pas na een jaar ben ik naar de huisarts gegaan". Mangal vraagt patiënten er zelf naar, omdat ze meestal niet met hun klachten naar de huisarts durven te komen. "Het is belangrijk dat ouders van jonge kinderen acne bijtijds signaleren, want zij zijn nog niet bewust met hun uiterlijk bezig. Te late behandeling van acne kan namelijk tot lelijke littekens leiden met schaamte, verminderd zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld tot gevolg", aldus Mangal.

Fabels en feiten over behandeling van acne

Smeer tandpasta op je puistjes! Wie heeft dat niet eens uitgeprobeerd? Maar goed is het absoluut niet. In tandpasta zit namelijk zeep, en dat verergert puistjes alleen maar. Van zonlicht wordt vaak gedacht dat het een goede invloed heeft op acne vanwege het uitdrogingseffect. Veelal lijkt er ook een verbetering op te treden, maar zonlicht stimuleert verdikking van de hoornlaag van je gezicht waardoor talgklieren verstopt raken met alle gevolgen van dien. En tot op heden is er ook nog geen onomstotelijk bewijs geleverd dat voeding zoals chocola zorgt voor puistjes of het verergeren daarvan. Maar wat is dan wel van invloed? Acne heeft hoofdzakelijk te maken met iemands hormoonhuishouding en deels met erfelijke belasting. Door acne te behandelen geneest het niet, maar het onderdrukt wel en kan erger voorkomen. Mangal raadt aan om met puistjes naar de huisarts te gaan. Zij kunnen de ernst van de acne inschatten en de bijbehorende behandelingsmethoden bepalen.

Standaard behandeling acne voor huisartsen aangepast

Sinds juni 2007 is de Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG)-standaard - behandelingsrichtlijnen voor huisartsen - aangepast op het gebied van acne vulgaris. Een van de belangrijke veranderingen in deze standaard is de dat lokale retinoïden, zoals Differin, tot de eerste stap van het behandelschema van acne zijn gaan behoren.


- Einde bericht -

Noot voor de redactie

Galderma - experts in dermatologie

Galderma is een internationale farmaceutische onderneming vertegenwoordigd in 65 landen. Galderma levert innovatieve diensten en producten voor uiteenlopende huidaandoeningen waaronder acne, Rosacea, schimmelnagels, psoriasis en huidkanker (non-melanoom). Differin is een van de producten van deze innovatieve farmaceut op dermatologisch gebied. In 2007 is Galderma Laboratories, L.P. door professionals en specialisten in de dermatologie uitgeroepen tot beste farmaceut op het gebied van onder meer R&D, productportfolio en servicegerichtheid (Verispan Pharmaceutical Company Image survey).

Bijlage: vakbericht

Achtergrondinformatie (