Provincie Gelderland

persbericht

Nr.2007-321

Arnhem,5 juli 2007

Nog dit jaar eerste gelderse aardgasvulstations

De eerste aardgasvulstations in Gelderland worden nog dit jaar geopend. Gedeputeerde Staten hebben 200.000 euro verleend voor de eerste twee aardgasvulstations. Deze worden geplaatst in Nijmegen en Apeldoorn. De andere grotere Gelderse steden volgen het komende jaar. Rijden op aardgas is veel minder milieubelastend dan rijden op benzine of diesel. Bovendien is het een stuk goedkoper voor de consument.

Dekkend netwerk
Momenteel zijn er zes aardgastankstations in Nederland. Dit in tegenstelling tot landen als Italië, Duitsland of Zweden waar al jaren op - deels uit Nederland afkomstige - aardgas wordt gereden. Binnen een paar jaar moet er een dekkend netwerk van circa 70 aardgastankstations in Nederland zijn. In Friesland, Groningen en Drenthe komen 10 aardgasvulstations. Brabant zal volgen met 12 stations, evenals Zeeland Utrecht en de Randstad.

Van aardgas naar biogas
Aardgas is niet te verwarren met LPG. Aardgas is een eenvoudige chemische verbinding (CH4), terwijl LPG een mengsel is van de koolwaterstoffen propaan en butaan. Het is bovendien een bijzonder veilige brandstof. Het rijden op aardgas vormt een belangrijke opmaat naar het rijden op het schone én duurzaam geproduceerde biogas. Aardgas en biogas zijn chemisch hetzelfde, met dat verschil dat het klimaatneutrale biogas wordt geproduceerd op basis van mest of organisch afval. De aan te leggen aardgastankstations zullen in de komende jaren ook biogas gaan leveren. Dit geeft vervoerders de mogelijkheid in Gelderland te kiezen voor een schone én duurzaam opgewekte brandstof.

Fuel Switch
De provincie Gelderland gaat zelf ook op aardgas rijden. Dertig voertuigen uit het provinciale wagenpark zullen de milieuvriendelijke brandstof gaan tanken. Daarnaast start de provincie onder de naam 'Fuel Switch' een marktintroductiecampagne om de mogelijkheden van het rijden op aardgas onder de aandacht te brengen. Ze roept vervoerders op massaal op aardgas te gaan rijden voor een schonere lucht. Verschillende bedrijven zoals Peeze Koffie - maar ook de gemeenten Nijmegen, Apeldoorn, Ede - hebben al aangegeven alleen nog maar aardgasauto's aan te schaffen.



Provincie Gelderland