Partij van de Arbeid

'Meer ouderen aan het werk'

05-07-2007 10:19

PvdA-staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft op 2 juli aangekondigd een actieteam Talent45+ in te stellen. Daarmee wil de staatssecretaris een einde maken aan de te hoge werkloosheid onder ouderen en ervoor zorgen dat meer oudere werknemers hun baan behouden. Er zijn veel ouderen die kunnen en vooral willen werken. Zeer gemotiveerde mensen, met veel werkervaring, die toch moeilijk aan het werk komen. Daar willen we wat aan gaan doen.

In het actieteam Talent45+ zullen werkgevers, re-integratiebedrijven en gemeenten samen zoeken naar oplossingen om oudere werknemers aan het werk te helpen. De kennis en ervaring van oudere werknemers maakt hen onmisbaar voor het bedrijfsleven. Bovendien zijn oudere werknemers hard nodig met het oog op de vergrijzing.

Het is volgens Aboutaleb belangrijk om de beeldvorming over ouderen bij te stellen. Te vaak worden ouderen gezien als dure werknemers die veel ziek zijn. Het team Talent 45+ moet er voor zorgen dat deze beeldvorming positief wordt beïnvloed. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat oudere werknemers helemaal niet vaker ziek zijn, niet langzamer of slechter werken. Ze zijn juist een enorme aanwinst voor bedrijven. Werkgevers kunnen door wat handig te schuiven met werkzaamheden deze oudere werknemers goed inzetten om te zorgen dat nieuwe werknemers snel en goed worden ingewerkt bijvoorbeeld, aldus Aboutaleb.

Ouderen profiteren tot nu toe nog onvoldoende van het aantrekken van de economie. Momenteel ligt de werkloosheid onder ouderen hoger dan de gemiddelde werkloosheid in Nederland. Per 1 januari 2008 wil het kabinet 30.000 extra 45-plussers aan het werk te hebben.