AutoRai

Europees rijdebuut voor Hondaâs FCX Concept

(7/5/2007)
De nieuwe generatie FCX Concept waterstofauto van Honda heeft op de Gotland Ring in Zweden zijn Europese rijdebuut gemaakt. De auto is drie keer zuiniger dan een benzinevoertuig en twee keer zuiniger dan een hybrideauto.
De FCX Concept speelt voor Honda een hoofdrol in de ontwikkeling van brandstoftechnologie. De auto vormt de basis voor de realisatie van een geheel nieuw brandstofcelvoertuig die het merk momenteel ontwikkelt.

Honda stelt zware eisen aan milieuvriendelijkheid en rijplezier. Dankzij een V-Flow brandstofcel voldoet de FCX Concept hieraan. Opvallend aan de brandstofcel is dat het water en de waterstof verticaal langs de elektroden stromen om elektriciteit op te wekken. Bij de vorige FCX Concept gebeurde dit horizontaal. Het voordeel van een verticale stroming is dat de afvoer van water makkelijker gaat door een helpende hand van zwaartekracht. Bovendien levert de brandstofcel betere prestaties.

Lichter en meer vermogen
Voor een compact ontwerp zijn de aandrijfmotor en de versnellingsbak achter elkaar geplaatst. Na een herziening van de aandrijfmotor weegt deze 180 kilo minder ten opzichte van het vorige model. Ook de motor is 40 procent kleiner geworden. Toch levert hij 15 kW meer vermogen. Dankzij een extra krachtbron â een compacte en efficiënte lithium-ionbatterij â heeft de FCX Concept meer vermogen gekregen. De auto start ook prima bij temperaturen tot -30 graden C.

Futuristisch interieur
Honda heeft niet alleen de motor verbeterd; ook het interieur is aangepast. Dit kenmerkt zich door zijn futuristische ontwerp. De stoel- en portierbekleding zijn gemaakt van Honda Bio-Fabric. Dit is een plantaardig materiaal wat zeer duurzaam is en niet verkleurt door zonlicht.

Specificaties van de Honda FCX Concept

Aantal passagiers

4

Motor

Max. vermogen

95 kW (127 pk)

Max. koppel

256 Nm

Type

AC synchroon motor

Brandstofcel

Type

PEFC

Vermogen

100 kW

Brandstof

Type

Samengeperste waterstof

Opslag

Hogedruk waterstoftank (350 atm)

Opslagcapaciteit

171 liter

Afmetingen (L x H x B)

4.760 x 1.865 x 1.445 mm

Topsnelheid

160 km/u

Energieopslag

Lithium-ionbatterij

Actieradius

570 km