Gemeente Oldenzaal


Ontwikkelingsvisie Het Hulsbeek en omgeving krijgt brede steun

gepubliceerd op : 5-7-2007

Woensdag 4 juli zijn tijdens een bijeenkomst, die bezocht werd, de resultaten gepresenteerd van de vijf werkgroepen die zich bezighielden met de Ontwikkelingsvisie Het hulsbeek en omgeving. De resultaten zijn enthousiast ontvangen.

Vervolgens is er een intentieverklaring ondertekend door verschillende partijen. Met deze ondertekening geven de partijen aan hun samenwerking voort te willen zetten om te komen tot een integrale visie voor het Hulsbeek en omgeving.

Van maart tot mei 2007 zijn vijf werkgroepen (verkeer, promotie en profilering, verblijfsrecreatie, water en ecologie en exploitatie) druk bezig geweest met het opstellen van voorstellen. Op woensdagavond 4 juli zijn de eerste resultaten van deze werkgroepen besproken. Deze zullen in de komende periode verder worden uitgewerkt tot een voorlopige visie die vervolgens in diverse organisaties besproken zal worden. De resultaten zijn als volgt:

* Het recreatiegebied het Hulsbeek wordt uitgebreid, door een gedeelte van het gebied het Groote Veld toe te voegen. In dat gedeelte wordt, in een kwalitatief hoogwaardige, landschappelijke omgeving, een 5-sterren camping gevestigd, een 100-150 tal ruim opgezette recreatiewoningen waarvan een aantal groepsvoorzieningen. De groepsvoorzieningen en een deel van de recreatiewoningen vormen een landelijk vakantiecentrum voor mensen met een (geestelijke en/of lichamelijke) handicap.
* Het Hulsbeek zal kwalitatief versterkt worden. Dit houdt onder andere in: een betere/hoogwaardige uitstraling, beter onderhoud, vollediger recreatie- en evenementen programma (passend bij het landschapskarakter van het Hulsbeek), betere promotie en een versterking van het landgoed karakter. Eén en ander zal in nauwe samenwerking plaatsvinden tussen Regio Twente, de recreatieondernemers, de gemeente Oldenzaal en de gebruikers.
* Toetersdennen zal blijven bestaan als evenemententerrein. Gestreefd wordt naar een jaarrond programmering (wat zal inhouden dat het aantal dagrecreanten en het aantal bezoekers aan activiteiten zal stijgen d.m.v. het organiseren van passende evenementen, van het aantal dagrecreanten en een verdubbeling van bezoekers aan activiteiten en grootschalige evenementen, onder andere door uitbreiding van het aantal evenementen).
* Voor het terrein de Hogt komt een andere bestemming: deels woonbestemming, deels groengebied.

* Het Hulsbeek krijgt een centrale ontsluiting voor autoverkeer aan de zuidzijde, vanaf de Hengelosestraat (N342) met bijzondere aandacht voor de water en ecologie (bijvoorbeeld visvijver). De ontsluitingen aan de noordzijde blijven in stand, maar alleen voor langzaam verkeer (fietsers en wandelaars). De Oude Almeloseweg wordt voor autoverkeer afgesloten ter hoogte van het clubgebouw van de OWC, maar blijft open voor fietsers en wandelaars. Dit vermindert het autoverkeer op de Schipleidelaan. Overeenkomstig de wens van de werkgroepen wordt met deze verkeersontsluiting ook het recreatieverkeer gescheiden van het verkeer naar de geplande crematorium aan de Schipleidelaan.

* De waterkwaliteit van beken en plassen (o.a. Gammelkerbeek en de visvijver) wordt verbeterd, o.a. door het saneren van riooloverstorten. Er worden maatregelen uitgevoerd om blauwalg tegen te gaan (een betere doorstroming van de zwemvijver en meer oevervegetatie in de surfvijver). Verder zijn maatregelen ter verminderen van piekafvoeren van de Gammelkerbeek voorzien (aanleg van waterretentie gebieden langs Gammelkerbeek en Schipleidebeek). Andere voorgestelde maatregelen: verbetering van het ecosysteem in de visvijver, geurbestrijding bij de rioolwaterzuivering, natuurlijke inrichting van de beken, het verbeteren van natuur, sloten en bermen, studie naar mogelijkheden van doortrekken van de Jufferbeek door de ecozone op het bedrijventerrein Hazewinkel.