Vereniging Milieudefensie

Gezamenlijk persbericht

Ook ministers Bos en Cramer prikken vorkje mee Politici barbecueën zonder vlees

Amsterdam, 5 juli 2007 - Vandaag organiseren Milieudefensie, Wakker Dier en de Vegetariërsbond voor de derde keer de vegetarische Buitenhof Barbecue voor politici. De Buitenhof Barbecue is het dier- en milieuvriendelijke alternatief voor de Binnenhof Barbecue van de vleesindustrie. Onder andere ministers Bos (Financiën) en Cramer (Vrom), Femke Halsema (GroenLinks), Marianne Thieme (Partij voor de Dieren), Diederik Samsom (PvdA) en Boris van der Ham (D66) kiezen voor de vleesloze variant.

De bio-industrielobby organiseert sinds jaar en dag een barbecue voor parlementsleden en bewindslieden als afsluiting van het parlementaire jaar. Het evenement is omstreden omdat de sector een belangrijke machtsfactor is bij totstandkoming van regelgeving omtrent milieu en dierenwelzijn.

Wat: Vegetarische Buitenhof Barbecue voor politici. Wie: Milieudefensie, Wakker Dier en de Nederlandse Vegetariërsbond. Waar: Op Het Plein, voor de ingang van de Tweede Kamer, Den Haag. Wanneer: Donderdag 5 juli tussen 12.00 uur en 14.00 uur Ministers Bos en Cramer zijn aanwezig tussen 12.00 en 12.30

De organisaties zijn blij dat veel politici het goede voorbeeld geven door te kiezen voor de vegetarische barbecue. Veel vlees eten zorgt voor dierenleed en is slecht voor milieu en gezondheid. Nog altijd worden 7 miljoen biggen zonder verdoving gecastreerd, komt blank kalfsvlees van kalveren met bloedarmoede en hebben vleeskippen minder dan een A4-tje leefruimte per kip. Bijna de helft van de Nederlandse legkippen zit nog in legbatterijen en steeds meer melkkoeien worden verbannen naar de stal.

Veel vlees eten draagt bovendien bij aan de vernietiging van het Amazonewoud en andere onvervangbare natuur. De teelt van soja voor veevoer is namelijk een van de belangrijkste oorzaken van de kap van tropische bossen in Zuid-Amerika. Voor het maken van vleesvervangers op basis van soja is acht maal minder soja nodig dan voor het maken van vlees.



Vereniging Milieudefensie