PERSBERICHT
Nummer: 228AW
Datum: 5 juli 2007
Zelfevaluatie bestaand fietsbeleid levert bovengemiddelde score op
Provincie krijgt eerste BYPAD certificaat
Vandaag krijgt gedeputeerde Piet Adema om 9.30 uur tijdens de OVVF ( Overleg Verkeer en Vervoer Fryslân) vergadering het eerste BYPAD (Bicycle Policy Audit) certificaat uitgereikt door senior adviseur Thijs van Duijn van Mobycon. BYPAD is een zelfevaluatie van het bestaande fietsbeleid. Provincie Fryslân is de eerste regio in Europa die dit heeft laten uitvoeren. Veel Europese steden gingen Fryslân voor, waaronder enkele gerenommeerde fietssteden zoals Helsinki en Brussel. De evaluatiegroep bestond naast provinciale medewerkers uit vertegenwoordigers van de Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland district Fryslân en de gemeenten Heerenveen en Leeuwarderadeel.
Uit de evaluatie, die is uitgevoerd door Mobycon, blijkt dat Fryslân een gemiddelde van 6,2 scoort . Ten opzichte van de Europese steden die eerder BYPAD hebben uitgevoerd, is dit een bovengemiddelde score. Het beleid op papier wordt een sterk punt genoemd in de evaluatie (score 8,3), maar de ondersteuning van het fietsbeleid door ruimtelijke ordening kan verbeterd worden (score 5,0). De overige onderdelen scoren ongeveer gemiddeld.
Verbeterpunten
Vanuit de resultaten heeft Mobycon tweeëntwintig verbeterpunten geformuleerd die betrekking hebben op verschillende aspecten van het fietsbeleid. Een van de adviezen die Mobycon voorstelt is het instellen van een consumentenplatform voor fietsbeleid. Daarnaast bevelen zij de provincie onder andere aan om structureel te overleggen met externe partijen en regelmatig enquêtes te houden onder gebruikers. Het uitvoeren van alle verbeteracties kan leiden tot een score van 7,5 tot 8. Een deel van de aanbevelingen is al in uitvoering omdat ze onderdeel zijn van vastgesteld beleid. Gedeputeerde Staten moeten nog besluiten over de uivoering van de resterende verbeteracties.
Wat is BYPAD
BYPAD is voor de provincie uitgevoerd door Mobycon en staat voor 'Bicycle Policy Audit'. Het doel van BYPAD is een zelfevaluatie van het bestaande fietsbeleid. Het vormt
hiermee een 'nulmeting' van het fietsbeleid en het is een prima instrument om
probleemgebieden te analyseren, nieuwe werkvelden en potentiële verbeteracties te
identificeren, strategische partners te vinden en duurzame oplossingen uit te
werken. BYPAD is gebaseerd op de methoden van kwaliteitsmanagement, die al enkele jaren worden toegepast in het bedrijfsleven. Binnen BYPAD wordt het fietsbeleid beschouwd als een dynamisch proces waar de sterkten en zwakheden geanalyseerd worden. Daarom ligt de focus bij een BYPAD-audit niet alleen op de maatregelen en resultaten van fietsbeleid,
maar ook op de vraag hoe dit proces geïntegreerd kan worden in de bestuurlijke en ambtelijke structuren.
---- --
Provincie Friesland