Politie Twente

Persbericht Politie Twente 5 juli 2007

Jan Camphuis: 053-4555588

Tientallen aanhoudingen en inbeslagname van goederen met waarde ruim half miljoen euro

Enschede

In het kader van een groot drugsonderzoek heeft een team van de Politie Twente tot nu toe tientallen aanhouden verricht. Daarnaast zijn goederen in beslaggenomen met een waarde van ruim een half miljoen euro.

Op dinsdag 8 mei jl. werd een actie gehouden waarbij de eerste aanhoudingen werden verricht. Daarnaast werden die dag bij huiszoekingen meerdere goederen en geld in beslag genomen. Deze actie was het gevolg van een in 2005 onder leiding van het Openbaar Ministerie gestart onderzoek naar het in georganiseerd verband in bezit hebben van en de door- en uitvoer van verdovende middelen (voornamelijk softdrugs). Ook was er sprake van het witwassen van crimineel verkregen vermogen en heling en mogelijk hypotheekfraude. Vast is komen te staan dat vanuit Enschede meermalen per week transporten van verdovende middelen hebben plaatsgevonden naar verschillende steden verspreid over Duitsland.

Acht mei werden in Enschede 11 personen aangehouden, zes mannen in leeftijd tussen de 27 en 47 jaar en vijf vrouwen in leeftijd variërend tussen de 25 en 41 jaar. Elders in Nederland werden die dag ook nog twee mannen aangehouden in hun respectievelijke woonplaatsen. In Hilversum een 46-jarige en in Apeldoorn een 53-jarige man. Een 39-jarige man uit Oss werd wat later aangehouden, hij was op 8 mei voortvluchtig.

Tegelijk met de aanhoudingen is onder leiding van een Rechter Commissaris onderzoek verricht in meerdere woningen en onder leiding van een officier van justitie zijn bedrijfspanden doorzocht. In zowel Enschede als in de woonplaatsen van de andere verdachten werd een groot aantal goederen in beslaggenomen, waaronder grote hoeveelheden materiaal voor het exploiteren van hennepkwekerijen.

In opdracht van het Openbaar Ministerie is conservatoir beslag gelegd op vele goederen. In totaal is conservatoir beslag gelegd op een 80-tal auto's, een aantal boten en huizen, sieraden, banktegoeden en een grote som cashgeld. De in beslaggenomen goederen vertegenwoordigen een waarde van ruim een half miljoen euro. Daarnaast is bij de eerste huiszoekingen een hoeveelheid hard- en softdrugs, een drietal vuistvuurwapens en diverse soorten munitie in beslaggenomen. Ook zijn gedurende het onderzoek een aantal hennepkwekerijen ontmanteld, waarbij in totaal ruim 7100 planten zijn vernietigd.

Het onderzoek, dat in nauwe samenwerking met de Duitse autoriteiten plaats vindt, is nog in volle gang en tot nu toe zijn ongeveer 40 personen, in zowel Nederland als Duitsland aangehouden en gehoord. Deze verdachten zijn ook uit Nederland en Duitsland afkomstig.

Op dit moment richt het onderzoek zich op de rol die de verschillende verdachten in de organisatie hebben vervuld. Achttien verdachten zitten nog in voorlopige hechtenis. Ook worden meer aanhoudingen en verdere in beslagname van goederen, niet uitgesloten. (07-058909)


---- --