DE Brede School brengt mensen bij elkaar

donderdag 05 juli 2007

Prinses Laurentien heeft gisteren, getooid met een papieren hoedje, DE Brede School in Amsterdam-Zuidoost geopend. Een islamitische, openbare en bijzondere school delen één gebouw.

Beeld uit de reportage die de IKON al in 2005 over het samengaan van de drie scholen uitzond.

''Burgemeester Cohen heeft het altijd over de boel bij elkaar houden, maar hier gebeurt meer. Hier brengen we de boel bij elkaar", zei stadsdeelwethouder Harry Verzijl (Onderwijs) van Amsterdam-Zuidoost enthousiast na afloop van de openingshandeling. Voor het eerst in Nederland huizen een islamitische (As-Soeffah), openbare (De Bijlmerhorst) en levensbeschouwelijke (De Polsstok) basisschool in hetzelfde gebouw.

De basisscholen en de peuterspeelzalen behouden hun eigen identiteit. Zo heeft As-Soeffah een gebedsruimte. Elke school heeft een eigen vleugel vanaf het gemeenschappelijke deel in het midden, dat de 'rug' is genoemd. In deze ruimte komen de kinderen bij elkaar voor theatervoorstellingen en workshops. Ook feesten als het Suikerfeest en Kerstmis vieren ze samen.

De instelling is gevestigd in de D/E-buurt in de Bijlmer. Vandaar de naam DE Brede School. De drie basisscholen, met samen zo'n duizend leerlingen, en de voorschoolpeuterzalen van Swazoom bieden in het nieuwe gebouw naast onderwijs ook naschoolse opvang en sportieve, sociale en culturele buitenschoolse activiteiten.