Ingezonden persbericht


Water Fok Die Kater
Alcoholcampagne in het uitgaansgebied van Tilburg

Dinsdag 3 juli 2007

Donderdag 5 en vrijdag 6 juli houdt Novadic-Kentron, de Brabantse instelling voor verslavingszorg, in het uitgaansgebied van Tilburg een watercampagne. Deze campagne is vorige zomer uitgevoerd in uitgaansgebied 'het Stratumseind' in Eindhoven en gaat nu ook in Tilburg van start. Het doel van de watercampagne is om jongeren informatie te geven over de effecten van alcoholgebruik en over de preventieve werking van waterconsumptie. Deze combinatie is namelijk minder schadelijk voor de gezondheid. De campagne is verpakt in een ludiek, fris en sexy jasje om jongeren in een uitgaansgebied aan te spreken.

Uit de Nationale Drug Monitor 2005 van het Trimbos-instituut blijkt dat jongeren meer alcohol drinken en hier vaker op een jongere leeftijd mee beginnen. Omdat alcohol de meest gebruikte drug is onder jongeren in het uitgaansleven heeft Novadic-Kentron hiervoor een voorlichtingsmethode ontwikkeld.

Voorkomen van uitdroging
Water staat in de watercampagne centraal. Via de campagne worden uitgaanders geprikkeld om tijdens het drinken van alcohol er tegelijkertijd aan te denken bij alcohol ook water te drinken. Bij alcoholgebruik gaat het vochtniveau in je lichaam drastisch omlaag. Tijdens het uitgaan sta je vaak ook in een warme omgeving waardoor je vocht verliest door het transpireren. Door het combineren van alcoholgebruik met watergebruik wordt uitgaan veiliger. Het drinken van water helpt uitdroging te voorkomen. Tijdens het uitgaan wordt geadviseerd twee glazen water per uur te drinken.

Watermeisjes en - jongen
De campagne speelt in op de belevingswereld van jongeren. De campagne is ludiek en eigentijds zonder belerend over te komen. Watermeisjes en -jongen in opvallende kleding delen gratis water uit via portable watertaps. In het uitgaansgebied van Tilburg worden in overleg met de horeca posters opgehangen. Ook worden kaarten/stickers verspreid door het campagneteam. Het team gaat donderdag 5 en vrijdag 6 juli op pad met 8 jongeren. De campagne is in samenwerking met de gemeente Tilburg opgezet in het kader van Tilburg Veilig.

De Feiten:

H20 = water = het belangrijkste bestanddeel van het lichaam

Wat doet water?

. Water draagt bij aan de afvoer van afvalstoffen uit de darmen en nieren. Ook de afvalstoffen van alcohol.


. Water voorkomt uitdroging van het lichaam bij alcoholgebruik. Bij alcoholgebruik gaat het vochtniveau in het lichaam drastisch omlaag. Te weinig of geen water drinken heeft tot direct gevolg dat je kater heftiger En langer is.


. Water reguleert de lichaamstemperatuur. Lichamelijke inspanning Veroorzaakt extra warmte. Door te zweten zorgt het lichaam ervoor Dat het weer afkoelt. Bij sport of werk of langdurig dansen in een warme omgeving heb je veel meer vocht nodig dan normaal.

Tip
Wissel alcohol af met water. Tijdens het uitgaan wordt geadviseerd 2 glazen water per uur te drinken.

Voor de pers:
Donderdag 5 en vrijdag 6 juli vetrekken we vanaf de Heuvelring 130 (politiepost centrum) om 23.00 uur. Vanaf deze politiepost lopen we naar het Mercure Hotel. Bij de Heuvel delen we water uit (straat met aan twee kanten kroegen). Dan lopen we weer terug naar de Heuvelring. Voor de Mc Donalds gaan we het Piusplein op, hier delen we ook water uit. Als laatste gaan we bij de Drie Gezusters de hoek om. Dezelfde route lopen we weer terug naar het startpunt. In dit gebied is het watercampagneteam te vinden. De watermeisjes en -jongen delen van 00.00 tot 02.00 gratis water uit via de watertankjes. Het watercampagne team deelt het Water Fok Die Kater promotiemateriaal uit en gaat kort in gesprek met uitgaanders over de positieve werking van waterconsumptie tijdens alcoholgebruik. Vanaf ongeveer 02.30 tot 03.30 worden er gratis flesjes water uitgedeeld.

Contactpersoon Novadic-Kentron:
Christel Zwering tel: 06-51296089
*Om te weten waar het watercampagne team 's avonds is Kan contact opgenomen worden met Christel.

Contactpersoon gemeente Tilburg:

1. Monique Peters tel: 06-51479657


2. Yvonne Schoonis tel: 013-5428506

---- --