CORRECTIE OP EERDER PERSBERICHT: OVERHANDIGING AMNESTY-PETITIE AAN BALKENENDE OP MINISTERIE VAN ALGEMENE ZAKEN

Amnesty International

PERSBERICHT AMNESTY INTERNATIONAL

3 juli 2007

--

Minister-president Balkenende neemt petitie Amnesty International in ontvangst voor betere aanpak van discriminatie in Nederland.

Op donderdag 5 juli a.s. neemt minister-president Balkenende om 14.45 uur een petitie van Amnesty International Nederland in ontvangst op het Ministerie van Algemene Zaken in Den Haag. Daarin dringt de mensenrechtenorganisatie aan op een betere aanpak van discriminatie in Nederland.

Tweede Kamerleden en passanten zijn uitgenodigd om zich uit te spreken over discriminatiebestrijding in Nederland. Daarvoor is vanaf 14.00 uur op het Plein een multimediale opstelling ingericht, waarbij politici en voorbijgangers zelf kunnen ervaren wat discriminatie met mensen doet door de internet tool www.steljebenteenmens.nl te doorlopen. Ook kunnen mensen zich op foto of film laten vastleggen met een uitspraak over discriminatie en foto's en filmpjes bekijken die de afgelopen weken op festivals en andere evenementen in het land gemaakt zijn. Tal van bekende en minder bekende Nederlanders deden daar een oproep om discriminatie in Nederland beter te bestrijden.

Amnesty voert dit jaar een campagne tegen discriminatie in Europa, waaronder ook Nederland. In mei en juni ondertekenden ruim 43.000 mensen een petitie aan premier Balkenende waarin ze de Nederlandse regering onder meer vragen om vóór het eind van het jaar een gedegen plan van aanpak op te stellen en te zorgen voor een landelijke dekking van antidiscriminatiebureau's.

Op 2 mei bood Amnesty International Nederland de uitkomsten van een onderzoek naar discriminatiebestrijding door Nederlandse gemeenten aan minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie aan, getiteld: 'Aanpak van discriminatie door Nederlandse gemeenten: 443 kansen voor verbetering.' De rijksoverheid wijst voor de bestrijding van discriminatie vooral naar de lokale overheid, maar uit genoemd onderzoek blijkt dat gemeenten zelf weinig prioriteit geven aan discriminatiebestrijding: Nog geen 10% van de gemeenten voert integraal beleid tegen discriminatie. Hoewel het Coalitieakkoord discriminatiebestrijding als speerpunt van beleid benoemt, stellen de ambities in het Beleidsprogramma 2007 - 2011 op dit punt teleur. Er worden nauwelijks nieuwe maatregelen gepresenteerd. Ook vindt Amnesty dat er kansen blijven liggen, vooral wat betreft de concrete toerusting en ondersteuning van gemeenten bij de aanpak van discriminatie.

Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland: 'Discriminatie is een aantasting van mensenrechten en ondermijnt de sociale samenhang. De Nederlandse overheid heeft de plicht om discriminatie te voorkomen en te bestrijden. En dat kan veel beter dan nu het geval is.'

Datum: 5 juli 2007, van 14.00 - 16.00 uuur
Lokatie overhandiging petitie: Ministerie van Algemene Zaken, Binnenhof 19.
14.45: Toespraak Eduard Nazarski, directeur Amnesty International Nederland
14.50: Reactie premier Balkenende.

NOOT AAN DE REDACTIE

Als u de overhandiging aan premier Balkenende wilt bijwonen wordt u verzocht zich vooraf aan te melden bij Amnesty International, afdeling persvoorlichting, Ruud Bosgraaf, 020 7733667 of Nicole Sprokel, 020 7733677 of 06 22109964.
Voor toegang tot het ministerie s.v.p uw perskaart meenemen.

Meer informatie: http://www.amnesty.nl/thema/thema_discriminatie