Gemeente Den Haag

Donderdag 5 juli 2007 wordt voor de 47ste keer het Internationale Rozenconcours van Den Haag gehouden in het Westbroekpark. Ongeveer 120 rozenrassen dingen mee naar de prijzen, waaronder een publieksprijs. De prijzen van het concours worden door wethouder Rabin Baldewsingh uitgereikt tijdens een Festival des Roses, een nieuwe feestelijke afsluiting van het Rozenconcours. Wethouder Baldewsingh: "Het Rozenconcours is niet alleen voor vakmensen een prachtig evenement, maar voor alle Hagenaars. Daarom is er dit jaar ook een publieksprijs ingesteld en is er een gratis toegankelijk festival. Ik roep alle liefhebbers van het groen in Den Haag op, om hun stem uit te brengen op hun favoriete roos. En om naar het Festival des Roses te komen, een prachtig cultureel spektakel dat dit jaar voor het eerst wordt georganiseerd."

Internationale Rozenconcours
Het Internationale Rozenconcours is onderdeel van een serie concoursen die deze maanden in heel Europa plaatsvinden. Een vakjury keurt de rozen in het Westbroekpark een aantal keer per jaar op eigenschappen als kleur, blad en groeiwijze. Op de dag van het concours wordt deze vakjury aangevuld met genodigden uit binnen- en buitenland. Deze internationale jury verricht de laatste keuring. Er wordt gekeurd in de categorieën trosrozen, grootbloemige rozen, park-/heesterrozen, patiorozen en klimrozen. In iedere categorie kan een roos worden onderscheiden met goud, zilver of brons. De roos met het hoogste aantal punten wordt bekroond met de 'Gouden Roos van de stad 's-Gravenhage'. In verband met de rozenkeuringen is het Westbroekpark op donderdag 5 juli tot 14.00 uur gesloten.

Festival des Roses
Voor het eerst wordt dit Rozenconcours afgesloten met een Festival des Roses. Een avondvullend programma met jazzy wereldmuziek, klassieke voordrachten en culturele dans. Tijdens deze avond worden ook de prijzen van het concours uitgereikt. Het festival is op 5 juli van 19.30 uur tot 23.00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk. Het festivalterrein is aan het einde van de Kapelweg bij het wok restaurant in het Westbroekpark.

Publieksprijs
Een nieuw onderdeel van dit Rozenconcours is de publieksprijs. Van 23 tot 29 juni kan iedereen in het rosarium van het Westbroekpark zijn favoriete roos uitkiezen. Uit de ingeleverde stemformulieren wordt een prijswinnaar getrokken, die op de winnende roos heeft gestemd. Deze persoon krijgt een VIP-arrangement voor het Festival des Roses. En hij of zij reikt samen met wethouder Baldewsingh de publieksprijs van het Rozenconcours uit tijdens het festival.

Geurkeuring
De gemeente Den Haag organiseert maandag 2 juli en donderdag 5 juli de traditionele geurkeuring. Moderne rozenrassen zijn veel sterker, maar geuren meestal minder dan oude rassen. De Geurprijs is ontstaan om kwekers aan te moedigen extra aandacht aan de geur bij het kweken van nieuwe rozenrassen te geven.

Dag van de Roos
Tot slot is op zondag 8 juli de 'Dag van de Roos' in het Westbroekpark. Er zijn dan verschillende stands van onder andere de rozenvereniging en de Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde (KMTP) aanwezig.
Voor meer informatie over alle activiteiten zie: www.denhaag.nl/westbroekpark