Socialistische Partij
Senaat stopt verzet tegen opsplitsing energiebedrijven
04-07-2007 * Minister Van der Hoeven mag van de Eerste Kamer de Nederlandse energiebedrijven opdragen om te splitsen, hoewel de meeste senatoren daar eigenlijk niets voor voelen. Wel wordt de opsplitsing van Essent, NUON, Eneco en Delta in aparte netwerkbedrijven en verkooporganisaties uitgesteld tot 2012 als het aan de senaat ligt. SP-senator Geert Reuten hekelde de doordrammerij van de regering maar ook het bijdraaien van CDA en PvdA in de Eerste Kamer.
Opsplitsing van de energiebedrijven was opgeschort nadat de Eerste Kamer eind vorig jaar die vergaande ingreep voorwaardelijk maakte. Volgens de senaat liep de Nederlandse regering veel te ver vooruit op de totstandkoming van een Europese energiemarkt. Landen als Duitsland en Frankrijk zien niets in het opdelen van hun energiebedrijven. De derde regering-Balkenende accepteerde noodgedwongen dat de Eerste Kamer de rem op de splitsingsoperatie gooide. Balkenende-4 besloot echter kort na aantreden weer verder te gaan waar Balkenende-3 stopte. Minister Van der Hoeven vroeg en kreeg vorige week toestemming van de Tweede Kamer om de splitsing toch door te zetten. Alleen de SP-Tweede Kamerfractie bleef tegen.
Tijdens een af en toe fel debat met de Eerste Kamer dinsdag weigerde de minister vervolgens om gas terug te nemen. Ze zette zoveel druk op de regeringsfracties van CDA, PvdA en ChristenUnie dat die hun aanvankelijke verzet tegen splitsing opgaven, in ruil voor wat meer uitstel voor de energiebedrijven. Als het aan de senaat ligt wordt er pas gesplitst in 2012.
SP-senator Geert Reuten, die zijn maidenspeech in de Eerste Kamer hield, voorspelde dat de splitsingsoperatie er uiteindelijk toe zal leiden dat enkele grote buitenlandse energiebedrijven in Nederland de baas gaan spelen en de prijzen zullen bepalen. Dat is slecht voor de Nederlandse zeggenschap, het milieu en de consument. In plaats van opsplitsen en uitverkopen stelde Reuten voor de energiebedrijven weer stevig onder overheidstoezicht te brengen.
De minister zegde hem toe met de huidige aandeelhouders van de energiebedrijven te zullen bespreken hoe aandelen in overheidshanden zouden kunnen blijven. Of dat gesprek iets zal opleveren, wilde ze niet zeggen.
Reuten merkte op dat de minister zonder argumenten haar beleid doordrukt. Hij verweet de minister dat ze bewust de Nederlandse energiebedrijven in een slechtere positie dan buitenlandse bedrijven brengt. Hij verbaasde zich erover dat de regeringsfracties in de Eerste Kamer na een felle eerste inbreng daarna stuk voor stuk inbonden en splitsing alsnog accepteerden. De SP is niet van zins haar positie te veranderen, aldus Reuten.
Volgende week dinsdag wordt het debat afgerond met een stemming over het voorstel van CDA en PvdA om de splitsing pas in 2012 te laten ingaan.