Gemeente Hengelo

Mantelzorger heeft ondersteuning nodig

De gemeente Hengelo wil mantelzorgers beter ondersteunen. De mantelzorger in Hengelo verricht gemiddeld 47 uur per week mantelzorg. De combinatie van zorgen en werken wordt hierdoor in bepaalde gevallen zo zwaar dat de mantelzorger minder gaat werken in zijn of haar betaalde baan, of soms helemaal opgeeft. Opvallend is, dat de mantelzorg niet gestopt wordt. Dat blijkt uit onderzoek.

Hoge werkdruk

Drie studenten van de Saxion Hogeschool Enschede hebben onderzoek gedaan naar mantelzorg in Hengelo. Mantelzorg is de zorg die mensen vrijwillig, onbetaald vanuit een sociale relatie in de directe omgeving aan elkaar geven. In Hengelo zijn er naar schatting 6.700 mensen die meer dan acht uur per week en langer dan drie maanden als mantelzorger in touw zijn. Een kwart van de Hengelose mantelzorgers geeft aan ziek of overspannen te zijn geraakt door de werkdruk. Ongeveer de helft van de mantelzorgers is van mening dat de hulp voor degene voor wie gezorgd wordt, te veel op zijn of haar schouders terecht komt. Uit het onderzoek komt naar voren dat Hengelo een apart mantelzorgbeleid moet ontwikkelen om ervoor te zorgen dat mantelzorgers hun zorgtaken kunnen volhouden.

Groepsgesprek en ondersteuning

Mantelzorgers hebben aangegeven dat er over het algemeen meer behoefte is aan ondersteuning door middel van groepsgesprekken of het inzetten van respijtzorg (adempauze), dan daadwerkelijk geboden of aanvaard wordt. Omdat mantelzorgers zich niet vaak herkennen in de term mantelzorger, zijn ze moeilijk te bereiken en zijn ze lang niet altijd op de hoogte van de ondersteunende mogelijkheden en voorzieningen die de gemeente aanbiedt. Ook aanvaarden ze vaak de geboden ondersteuning niet uit schuldgevoel, loyaliteit en moeite om de zorg uit handen te geven. Mantelzorgers geven verder aan dat ze graag persoonlijke ondersteuning willen krijgen in de vorm van een huisbezoek of thuishulp. Mantelzorgers vinden het moeilijk om een selectie te maken uit informatie die voor hen belangrijk is.

Actie

De gemeente Hengelo gaat nu aan de slag om de onderzoeksresultaten te vertalen naar beleid. Een van de punten uit het onderzoek die opgepakt worden, is een folder of gids met antwoord op specifieke vragen van mantelzorgers. Daarnaast wordt gezocht naar mogelijkheden tot persoonlijke en praktische ondersteuning.