Gemeente Amsterdam


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam

Postbus 202 Directie Communicatie 1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 29672117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl
Persbericht
Datum 4 juli 2007
Kenmerk 126
De Staat van de Stad IV

Wethouder Buyne heeft vandaag de onderzoeksmonitor Staat van de Stad IV in ontvangst genomen. Deze monitor geeft inzicht het wel en wee van de Amsterdammer op sociaal terrein.

Het gemiddelde welzijnniveau voor Amsterdammers is tussen 2000 en 2006 niet sterk veranderd. Wel gaat het beter met de stad op een aantal deelterreinen zoals de economie, werkgelegenheid en op het gebied van veiligheid. Maar niet alle bevolkingsgroepen profiteren hiervan, waardoor de verschillen tussen groepen en gebieden in de stad groter worden. Dit blijkt uit `De Staat van de Stad Amsterdam', een tweejaarlijkse monitor die een overzicht geeft van de participatie en leefsituatie van (groepen) Amsterdammers. `De Staat van de Stad' komt voor de vierde keer uit en is in opdracht van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling gemaakt door de Dienst Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam. Wethouder Buyne: "de monitor toont aan dat het goed gaat met de stad in het algemeen, maar dat sommige mensen en gebieden daar minder van profiteren dan andere. We moeten zorgen dat alle Amsterdammers een kans krijgen om te delen in de kracht van de stad."

Leefsituatie-index en positie herkomstgroepen De gegevens in `De Staat van de Stad' zijn voor een groot deel gebaseerd op een enquête onder ruim 3.500 Amsterdammers van 18 jaar en ouder. Zij zijn ondervraagd over hun participatie op velerlei terreinen, zoals maatschappelijke-, culturele- en politieke participatie, en over hun woonsituatie. Bij elkaar opgeteld leidt dat tot de leefsituatie-index, een maat die de welzijnspositie van groepen Amsterdammers in beeld brengt.

Gemiddelde leefsituatiescore naar herkomstgroep, 2000, 2002, 2004 en 2006 (gemiddelde score Amsterdam = 100) leefsituatiescor leefsituatiescore leefsituatiescore Leefsituatiescore e 2000 2002 2004 2006 (uitgedrukt (uitgedrukt in in 2004) afkomst 2000)

Surinaams 94 95 94 96

Turks 91 94 94 93 Marokkaans 91 91 92 91 overige niet-westerse 102 98 96 96 landen
overige westerse 101 102 105 105 landen
autochtoon 104 103 102 102 Persberichten van de gemeente Amsterdam zijn ook te vinden onder: http://www.amsterdam.nl/persberichten. Een RSS-feed is beschikbaar op het adres: http://www.amsterdam.nl/xml/latestnews.xml

6 juni 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 087 Bestuursdienst
Pagina 2 van 3

De tabel laat zien dat de welzijnpositie van Amsterdammers van niet-westerse afkomst duidelijk lager is dan die van Nederlanders en westerse allochtonen. Ook wordt het verschil iets groter. De welzijnspositie van Surinaamse Amsterdammers is wel iets verbeterd. Tweede generatie allochtonen scoren beter op de leefsituatie-index dan eerste generatie allochtonen, ook binnen dezelfde leeftijdsgroepen. Een goede sociaal- economische positie (vooral opleiding), maar ook sociale contacten dragen in sterke mate bij aan een positief welzijnsniveau. Het welzijnsniveau van Amsterdammers in de laagste inkomensgroep is verder achteruitgegaan. Dat geldt ook voor hen met een lage opleiding en voor werklozen. In de gemiddelde positie van ouderen zien we juist verbetering.

Op de deelterreinen van participatie, zoals arbeid, inkomen en maatschappelijke participatie zien we achterstanden voor de niet-westerse allochtonen die niet verminderen. Bijvoorbeeld, de werkloosheid is voor deze groepen nog 2,5 keer hoger dan onder autochtonen en het inkomensniveau ligt 20 tot 40% lager en is van 2003 op 2005 gedaald.

Stadsdelen
Het welzijnsniveau is hoog in de stadsdelen Centrum, Oud-Zuid en Oud-West. In Oud- Zuid en Oud-West is de gemiddelde leefsituatiescore van 2004 op 2006 gestegen, maar ook is er vooruitgang in Westerpark, De Baarsjes, Bos en Lommer en Zeeburg. Het gemiddelde welzijnsniveau in de stadsdelen Amsterdam-Noord, Geuzenveld/Slotermeer en Zuidoost is blijvend ongunstig. De achterstandssituatie op het gebied van werk in Westerpark, Zeeburg en De Baarsjes is verminderd. In de stadsdelen Bos en Lommer, Geuzenveld-Slotermeer, Amsterdam-Noord en Zuidoost zien we geen verbetering in de werkloosheid.

Ontwikkelingen op beleidsterreinen `De Staat van de Stad' geeft weer op welke terreinen, en met welke bevolkingsgroepen, het goed gaat en waar minder. Op de beleidsterreinen die in de huidige bestuursperiode veel aandacht krijgen, veiligheid, onderwijs en wonen, zijn de resultaten wisselend. Op het gebied van veiligheid zijn er positieve ontwikkelingen, zowel in objectieve (daling criminaliteitscijfers) als subjectieve termen (minder onveiligheidsgevoelens). Opleiding is een zeer belangrijke factor voor participatie en het welzijnsniveau. Amsterdam heeft echter veel achterstandsleerlingen en veel vroegtijdig schoolverlaters. Er zijn toenemende initiatieven om achterstanden in het onderwijs te verminderen (zoals voorscholen, brede scholen, begeleiding voortijdig schoolverlaters), maar de kwaliteit en effecten hiervan zijn nog niet duidelijk. Op het gebied van wonen lijkt na verbetering van de verstopping op de woningmarkt nu weer sprake van een achteruitgang door stagnatie in de bouw van nieuwe woningen.
Op het gebied van gezondheid voelt acht van de tien Amsterdammers zich goed gezond. De leefstijl en het zorggebruik van Amsterdammers verschilt van die in geheel Nederland.

Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
6 juni 2007 Gemeente Amsterdam
1011 PN Amsterdam
Kenmerk 087 Bestuursdienst
Pagina 3 van 3

Postbus 202 Directie Communicatie 1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl
Persbericht

Amsterdammers zijn iets minder vaak te dik en bewegen meer dan de gemiddelde Nederlander. Maar ze roken wel iets vaker en hebben vaker wel eens drugs gebruikt.

Staat van de Stad
`De Staat van de Stad IV' is te downloaden van de site van Dienst O+S www.os.amsterdam.nl

Pb-126



Gemeente Amsterdam