NMBS

Grootste cameranetwerk in België waakt over stations

04/07/2007

Iedereen op de foto!

Momenteel loopt een omvangrijk programma voor de installatie van 1500 cameras in een vijftigtal grote stations. Die beelden worden voortaan centraal opgevolgd in een gloednieuwe Nationale Controlekamer, die - na enkele weken proefdraaien - nu definitief van start gaat. Die technische ondersteuning vormt de derde pijler van het veiligheidsbeleid van de NMBS-Groep.

Openbaar vervoer op zich is veilig, niet alleen op operationeel vlak. Duizenden spoorwegmedewerkers staan in voor het goede verloop van de verplaatsingen van 200 miljoen reizigers per jaar. Plaatsen waar veel mensen verzamelen trekken helaas ook mensen met minder goede bedoelingen aan, zoals zakkenrollers. De NMBS-Groep investeert dan ook fors in beveiliging en veiligheid. Ze heeft hiervoor een beleid gebaseerd op drie pijlers uitgewerkt: toename van veiligheidsmensen op het terrein, goed afgestemde samenwerking met de politiediensten en technische ondersteuning.

De voorbije vijf jaar werd het aantal veiligheidsmedewerkers verdubbeld. Vandaag maken een 400-tal medewerkers deel uit van de Corporate Security Services. Het merendeel hiervan houdt de activiteiten in de stations en de treinen in het oog en komt daar waar nodig tussen. De overige collegas staan hoofdzakelijk in voor de bewaking en beveiliging van installaties en gebouwen.

De afgelopen jaren werd de samenwerking met de politiediensten hechter aangehaald. De Spoorwegpolitie is de bevoorrechte partner op dit gebied en de bevoegdheden en de taakverdeling worden zo fijn als mogelijk op elkaar afgestemd. Ook met de andere politiediensten, zoals de lokale politie, bestaan nauwe contacten en wordt gestreefd naar geformaliseerde afspraken. Op alle niveaus is er systematisch en permanent overleg.

Beide pijlers zijn noodzakelijk, want ze combineren een preventieve en een snelle krachtdadige aanpak. De schaal van de activiteiten van de NMBS-Groep en de omvang van haar actieterrein (3500 km spoorlijnen, 542 stations en stopplaatsen, aanwezigheid in de havens...) maken een investering in technische ondersteuning echter meer dan nuttig. Naast technische alarmen en inbraakalarmen vormt camerabewaking een belangrijk hulpmiddel in de veiligheidsaanpak.

1500 cameras in 51 stations tegen eind 2010

Camerabewaking werkt ontradend, zorgt voor bijkomend toezicht op afstand en kan gerichte interventies helpen sturen. De beelden kunnen ook achteraf bruikbare informatie verschaffen aan politiediensten of in het kader van een gerechtelijk onderzoek. Maar bovenal geeft de aanwezigheid van cameras een duidelijk signaal dat de veiligheid ernstig wordt genomen.

Sinds 2006 loopt een omvangrijk programma voor de installaties van 1500 cameras in 51 grote stations in het land. Vandaag zijn veertien stations uitgerust met 622 cameras waarvan de beelden centraal worden opgevolgd in een gloednieuwe Nationale Controlekamer. Het gaat om de stations Antwerpen-Centraal, Brussel-Noord, -Congres, -Centraal en
-Zuid, Charleroi, Dendermonde, Gent-Sint-Pieters, Halle, Luik-Guillemins, Mechelen, Ottignies, Verviers en Vilvoorde. In een aantal hiervan moet de uitrusting nog worden vervolledigd. In de loop van 2010 zullen alle geplande cameras in de overige stations zijn geïnstalleerd en aangesloten op het netwerk. De spoorweggroep beschikt hiermee over het grootste cameranetwerk van België. De cameras en de oprichting van de Nationale Controlekamer samen vertegenwoordigen een investering van 11 miljoen euro.

In de toekomst worden ook de cameras (en alarmen) in bijvoorbeeld sommige ateliers of logistieke centra aangesloten op het netwerk en op de Nationale Controlekamer, hoofdzakelijk in het raam van inbraakpreventie.

In de uitgeruste stations loopt er binnenkort in principe geen enkele reiziger of bezoeker meer rond zonder op de foto te staan!

Nationale Controlekamer vormt het hart van het cameranetwerk

Camerabeelden bewijzen enkel hun nut als ze ook daadwerkelijk worden bekeken. In de Nationale Controlekamer, vlakbij het station Brussel-Zuid, is in een continue bemensing door de medewerkers van B-Security voorzien, zeven dagen op zeven, de klok rond.

Drie operatoren beschikken ieder over vijf pc-schermen en een Personal Video Wall. Hierop kunnen zij tegelijkertijd een veelvoud van beelden oproepen en bekijken. De camerabeelden maken het mogelijk om een globaal beeld te krijgen van de activiteit of de drukte in bepaald station, maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk om een verdacht pakje uit te vergroten of de activiteiten van individuen of groepen virtueel te observeren. De operatoren kunnen zelf switchen van camera naar camera, in- en uitzoomen, fotos maken

Bij ernstige incidenten of bijvoorbeeld grootschalige manifestaties kan een crisiscentrum worden geactiveerd in een aanpalend lokaal. De camerabeelden kunnen er op groot scherm worden bekeken, wat de opvolging en de coördinatie van de tussenkomsten bevordert.

De operatoren staan in contact met de collegas in de Centrale Meldkamer waar alle oproepen voor hulp of gevaarmeldingen binnenlopen (afkomstig van personeelsleden of klanten, onder meer via het gratis noodnummer 0800/30.230) en waar de interventies op het terrein worden gecoördineerd. De operatoren van de Controlekamer kunnen een gemelde situatie visueel checken en bijkomende inlichtingen verschaffen of omgekeerd zelf situaties melden die een tussenkomst vereisen.