Voedingcentrum
Aspartaam is veilig
3 juli 2007
Aspartaam is een prima alternatief voor suiker. Deze zoetstof is
uitgebreid onderzocht en veilig bevonden. Er is geen verband met
gezondheidsklachten en aandoeningen. Producten die zijn gezoet met
aspartaam, zoals frisdrank en zuivel, zijn daarom een prima keus om
onnodige calorieën te voorkomen â zowel bij volwassenen als bij
kinderen.
Zoetstoffen, zoals aspartaam (E951), worden pas toegelaten in Europa
na een reeks onderzoeken waaruit blijkt dat de toepassing geen
aanwijsbaar gezondheidsrisico oplevert. Pas als onomstotelijk is
bewezen dat ze veilig zijn, krijgen ze een E-nummer.
Geen verband met kanker
Toch doen over de zoetstof aspartaam allerlei geruchten de ronde,
vooral op internet. Daarbij wordt de zoetstof in verband gebracht met
allerlei ziekten en kanker, zoals leukemie. Dit is onterecht. Eind
2006 werd dit nog eens bevestigd door het Amerikaanse National Cancer
Institute met de uitslag van een onderzoek onder ruim 500.000 mensen.
Hieruit blijkt geen verband tussen het drinken van frisdrank met
aspartaam en kanker. Ook KWF/Kankerbestrijding onderschrijft de
veiligheid van aspartaam.
Kunstmatige stoffen goed onderzocht
Aspartaam is niet de enige toevoeging (additief) waartegen wantrouwen
bestaat. Veel mensen denken dat stoffen die van oudsher in voedsel
voorkomen, veiliger zijn dan stoffen die zijn gemaakt in de fabriek.
Dit is een illusie. Het lichaam maakt geen onderscheid tussen
ânatuurlijkeâ en âkunstmatigeâ stoffen. Het verwerkt ze op dezelfde
manier. Kunstmatige toevoegingen, zoals aspartaam, zijn uitvoerig
onderzocht op hun veiligheid. Er is dus niets op tegen om suiker te
vervangen door aspartaam. Met het oog op preventie van overgewicht is
dat zelfs een goede keus.