Gemeente Geldrop-Mierlo


INDICATIESTELLING EN PROTOCOL GEBRUIKELIJKE ZORG

Met de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) per 1 januari 2007 is de uitvoering van de huishoudelijke verzorging overgegaan naar gemeenten. Om voor huishoudelijke verzorging in aanmerking te komen en om het recht daarop te bepalen, stelt de gemeente een indicatie. De indicatie geeft het `soort' huishoudelijke verzorging aan en het aantal uren waarvoor iemand in aanmerking komt.

De indicatie moet voldoen aan veel eisen, zodat de aanvrager en diegene die de indicatie stelt zeker weet dat de uitslag van de indicatie correct is. Om zeker te zijn van een goede indicatie wordt onder andere gebruikgemaakt van het protocol `indicatiestelling huishoudelijke verzorging'. Daarnaast wordt er bij de indicering gewerkt met het protocol `gebruikelijke zorg'. Beide protocollen worden gebruikt om te bepalen óf en voor hoeveel uren zorg een aanvrager in aanmerking komt.

PROTOCOL
In het protocol gebruikelijke zorg en het protocol indicatiestelling voor huishoudelijke verzorging zijn onder meer opgenomen: o De zorg voor het huishouden. Als partners en/of huisgenoten de huishoudelijke taken om een goede reden niet kunnen uitvoeren door bijvoorbeeld een handicap, dan kan er voor huishoudelijke hulp gezorgd worden. Een drukke baan of studie is geen reden om niet voor het huishouden te kunnen zorgen. Als de aanvrager alleen woont, is er dus geen sprake van gebruikelijke zorg. Wel wordt bekeken of er eventueel sprake is van mantelzorg door iemand uit de nabije omgeving. o Het verrichten van kleine huishoudelijke taken door kinderen (bijvoorbeeld eigen kamer opruimen); dit is afhankelijk van de leeftijd van kinderen.
o Benutten van bestaande voorzieningen, zoals boodschappendienst, maaltijdendienst, kinderopvang of financieel-administratieve ondersteuning. Zijn deze voorzieningen voorhanden, dan heeft een aanvrager geen of minder aanspraak op huishoudelijke verzorging.

Rekening houdend met beide protocollen bepaalt de gemeente, op basis van de situatie van de aanvrager, of en voor hoeveel zorg een aanvrager in aanmerking komt.