Gemeente Schouwen-Duiveland


Datum

Dinsdag 3 juli 2007

Schouwse stranden gereed voor 4 veilige (en hopelijk zonnige) seizoenen

Baggerbedrijf Boskalis deze week gereed met kustversterking Schouwen-Duiveland

De stranden van Schouwen zijn dit jaar van een nieuwe laag zand voorzien.

Ondanks het feit dat te laat begonnen kon worden heeft Rijkswaterstaat daarmee, samen met Baggerbedrijf Boskalis, een bijzondere prestatie geleverd.
De opdracht voor het werk kwam dit jaar eigenlijk te laat om het werk op tijd klaar te krijgen. Het is vanwege het toeristenseizoen niet gebruikelijk om in de maanden juli en augustus met zoveel zwaar materieel.op het strand te werken.

Voor eigen risico doorgepakt

De formele gunning van het werk kwam pas op 23 mei maar toen had Boskalis Rotterdam in overleg met de projectleider van Rijkswaterstaat en het Waterschap al -voor eigen risico- het initiatief genomen om zijn materieel aan te voeren en te beginnen met het opspuiten van het strand.

Zonder deze doortastende houding zou het werk anders nooit op tijd gereed kunnen zijn, zo is geredeneerd.

Op 18 mei kwam aldus de eerste lading zand op het strand. Het zand werd door grote sleephopperzuigers opgezogen uit de Noordzee, zo'n 18 kilometer uit de kust. Via een stalen persleiding is het zand vervolgens op het strand gespoten. In totaal is Van Renesse tot voorbij Haamstede 9 kilometer strand opgehoogd. Ruim 1,5 miljoen m3 zand is opgespoten. Dit resultaat is bereikt in slechts 45 dagen. Boskalis heeft hiervoor twee sleephopperzuigers ingezet, de `Barent Zanen' en de `Waterway'.

Basiskustlijn

Nederland heeft, als gevolg van de invloed van golven en de schurende werking van het getij in combinatie met het stijgen van de zeespiegel te maken met een steeds verder achteruitgaande kust. Hierdoor is Nederland in de periode 1940 tot 1990 ruim 700 hectare kleiner geworden. In 1990 is daarom door het parlement vastgesteld dat de kust niet verder meer achteruit mocht gaan en is dat met de Wet op de Waterkering vastgelegd. In deze wet staat dat de kustlijn zoals die er in 1990 lag gehandhaafd moet worden, we noemen dit de Basiskustlijn. Elk jaar worden het duin en het strand met de onderwateroever opgemeten en vergeleken met deze basiskustlijn. Wanneer op grond van die metingen verwacht wordt dat de basiskustlijn niet gehandhaafd kan worden, gaat Rijkswaterstaat er voor zorgen dat er nieuw zand op de kust wordt gespoten. Dit heet zandsuppletie en wordt meestal gedaan voor een periode van vier jaar.

De duinwaterkering blijft zo sterk genoeg en de waarde, die ze als natuur - en recreatiegebied heeft, blijft behouden.

Archeologische resten

Een bijkomstigheid is dat n.a.v. een dringend verzoek van de Gemeente Schouwen-Duiveland extra zand is opgespoten op het strand voor de Burgh- en Westlandpolder. Hier liggen resten op het strand van het verdronken stadje Westenschouwen. Deze archeologische resten lagen open en bloot zodat de fundamenten van de voormalige huizen ten prooi dreigden te vallen aan de golven en aan verzamelaars. Het archeologisch monument is nu weer mooi afgedekt met zand en de badgasten kunnen zich niet meer aan de stenen bezeren.