Gemeente Zandvoort


'Rijk put bestuurskracht van gemeenten uit' ( 4-7-2007 )

De gemeenteraad besluit de heer N. Meijer voor te dragen voor de benoeming tot nieuwe burgemeester van Zandvoort. Bij de opening van de vergadering van 3 juli maakt plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, Pim Kuijken, de voordracht bekend. Maar de raad behandelt tijdens deze laatste raadsvergadering voor het zomerreces meer zaken die de aandacht verdienen: de Begrotingsrapportage en de Voorjaarsnota met Knelpuntennotitie bijvoorbeeld. Het zorgt voor een scherp debat over hoe de gemeentelijke organisatie functioneert en hoe het college de beschikbare middelen inzet. De discussie ontlokt aan de wethouder de reactie: 'Het Rijk put de bestuurskracht van de gemeenten uit.'

Journalistiek verslag
Hieronder volgt een journalistiek verslag van de vergadering. Dit is niet het officiële verslag of de officiële besluitenlijst, zoals die momenteel uitgewerkt worden en door de raad geaccordeerd zullen worden.

Gemeenteraad>Vergaderstukken.

Haalbaarheidsstudie
De PvdA-motie over het doortrekken van de Zuidtangent van Zandvoort naar Schiphol (en vice versa) is unaniem aangenomen door Gedeputeerde Staten, zo meldt Fred Kroonsberg (PvdA) niet zonder enige trots.

Toezegging informatieronde Middenboulevard
Op 8 mei jl. heeft de raad het Ontwerpbestemmingsplan Middenboulevard vastgesteld. Hoe gaan we nu verder met het project?, vraagt raadslid Bluijs. Het CDA wil de toezegging dat de raadsleden na het zomerreces hierover in een aparte sessie worden bijgepraat. 'U bent me te snel af', reageert de projectwethouder M. Bierman. Hij zegt de speciale informatiesessie toe, met daarin dan ook informatie over de consequenties die het college heeft verbonden aan het door de raad aangenomen raadsvoorstel, namelijk te blijven zitten. Bluijs, enigszins provocerend : 'Het pluche zit natuurlijk erg lekker.'

Hamerstukken
Aangenomen worden:
a. Vaststellen Plan van Scholen 2008-2011
b. Onttrekking aan de openbaarheid ingevolge de Wegenwet c. Voorbereidingsbesluit Louis Davidscarré
d. Jaarverslag inclusief jaarrekening 2006
e.Regionalisering brandweer

Beschikbaar stellen krediet verwerving panden Middenboulevard Het voorstel gaat over 16 panden die de gemeente wil opkopen. Er is een amendement van GroenLinks. Raadslid Van Deursen licht het toe. Hij vindt het raadsvoorstel te ver gaan. 'Een overheid hoort niet te speculeren', zo vindt het raadslid. 'Het past niet dat het college panden wil kopen die buiten het plangebied vallen. Bovendien is het een verkeerd signaal - bewoners dachten dat ze buiten de sloop blijven en worden nu weer geconfronteerd met opkoopvoornemens, waardoor ze weer gaan denken dat ook hun huizen straks gesloopt worden.' OPZ-lid Poster ziet ook niets in de aanpak van het college en mevrouw Draijer (GBZ) vraagt de raad bij zichzelf te rade te gaan omtrent de vraag of geen sprake is van willekeur bij de benadering van bewoners en ondernemers in het gebied.

Projectwethouder M. Bierman trekt stevig van leer. 'Het is geen blanco cheque waar we nu om vragen om maar raak te kopen. Het voorstel betreft een gericht verwervingstraject. We geven exact aan welke panden we voornemens zijn te kopen. Het gaat daarbij om passieve verwerving. Bij verhuisplannen, als ze hun huis willen verkopen, komen de mensen zelf bij ons langs. We treden niet actief op als opkoper van panden. Het verwerven drukt op de exploitatierekening. Er zijn ook geen risico aan verbonden. De panden zullen door een professioneel bedrijf verhuurd worden en we vragen dit bureau scherp te selecteren wie er in deze panden moet. De wethouder wijst de raad er ook nog eens op dat de te verwerven panden ruilwoningen zijn. 'Ze kunnen een rol spelen om verplaatsingen te vergemakkelijken.' Hij bestrijdt het beeld van de 'gemeente als speculant' met verve.

Het amendement van GroenLinks wordt niet aangenomen, het raadsvoorstel wordt aangenomen.

Begrotingsrapportage 2007-1
Er is een amendement van het CDA.

Slaagt de coalitie er in om datgene uit te voeren wat ze voorgenomen had te gaan uitvoeren? Na een jaar coalitie wil raadslid Bluijs een balans opmaken. Voortgang en het functioneren van het college vindt hij zorgelijk. De planning en het Begrotingsrapportageoverzicht vertonen in zijn beleving veel afwijkingen. Er is veel mis met de planning. Hij adstrueert zijn stelling aan de hand van het beleidsveld Toerisme. 'Veel gepland en niks uitgevoerd', is de conclusie. Een sneer aan het adres van verantwoordelijk wethouder Tates. Bluijs ziet in de rapportage een organisatie die niet optimaal functioneert. Dat is de basis voor het amendement, waarin hij zijn pijlen op drie punten richt. Te veel geld lekt weg naar incidentele projectondersteuning en opleidingsgeld wordt niet effectief ingezet. Het raadslid bepleit de inzet van specifieke taakgerelateerde opleidingen, bijvoorbeeld bij de werkwijze bij invordering, waaraan volgens het raadslid veel verbeterd kan worden.

De wethouder Financiën, Toonen, zegt toe dat er acties ondernomen worden die er toe moeten leiden dat de manier van het invorderen van gelden verbeterd wordt. Een kwaliteitsslag is nodig. Tevens brengt het college in herinnering dat de gemeente veel extra werk op haar bordje heeft gekregen van het Rijk. Er staan echter geen of te weinig extra financiële middelen tegenover. De wethouder Personeel en Organisatie, Bierman: 'We hebben nu te maken met al die extra taken die ons opgelegd worden door het Rijk. We hopen dat structureel te kunnen maken bij de begroting in 2008.'

Het CDA-amendement wordt niet aangenomen.
De Berap 2007-1 wordt aangenomen

Voorjaarsnota inclusief knelpuntennotitie
De raad reageert inhoudelijk: elke partij vraagt aandacht voor die punten die hij van belang acht, bijvoorbeeld Stammis (PvdA). Hij dringt aan te blijven investeren in het Loket Zandvoort of Paap (SP) die zich afvraagt of cultuur en kunst niet efficiënt beleidsmatig verenigd kunnen worden. Bouberg Wilson (OPZ) sluit aan op bespreking van het vorige punt en brengt messcherp naar voren brengt hoeveel fte's gemoeid zijn om alle taken uit te voeren die nu 'knellen' in de knelpuntennotitie. Er is raadsbrede zorg om deze extra formatie. Al die plaatsen invullen, meer personeel aantrekken en veel nieuw werk starten, terwijl Zandvoort nog zijn bestuurskracht moet bepalen? Wat is verstandig te doen? Daarnaast is er zorg om het financiële toekomstperspectief. VVD-fractievoorzitter F. Paap oppert daarom: 'Parkeer de knelpuntennotitie tot na de bestuurskrachtmeting en oriënteer je op welke organisatie we straks zullen zijn.'

De wethouder Personeel en Organisatie ontraadt dit laatste. 'De knelpuntennotitie is slechts een tussenstand waarmee u niets vastlegt. U kunt de inhoud ervan aanpassen aan de uitkomst van de bestuurskrachtmeting. Onderken de knelpunten, opdat we ze kunnen aanpakken kunnen.'

Er wordt geschorst.

Na de schorsing zegt de wethouder Personeel en Organisatie toe dat de uitwerking van de knelpuntennotitie de bestuurskrachtmeting op geen enkele manier mag hinderen en dat vooralsnog die punten worden aangepakt uit de notitie die urgent zijn. Flexibel doen wat moet, is zijn leidraad.

Een GBZ-amendement om de Voorjaarsnota nu voor kennisgeving aan te nemen, wordt aangenomen.

Beschikbaar stellen krediet voor nieuw gemaal rioolwater OPZ vraagt om de heer Cohen toe te laten tot de raadsvergadering, vanwege zijn expertise inzake het onderwerp. Er wordt over gestemd. Er is geen raadsmeerderheid voor. Het buitengewone commissielid wordt niet toegelaten.

De SP vindt dat het voorstel zo laat is gekomen.
Heeft de wethouder dit niet zien aankomen? De SP wil meer tijd om zich voor te bereiden.

De PvdA wil bij monde van raadslid Kroonsberg graag de wateroverlastproblematiek verder uitdiepen. Hij ziet graag een symposium of een congres georganiseerd, breed opgezet met de inbreng van andere organisaties. Andere fracties vragen of het besluit niet kan wachten tot er meer inzicht is verkregen.

Wethouder Tates wil meewerken aan een breed opgezette bespreking in september. Maar hij houdt de raad voor dat er nu wel een besluit over het krediet moet komen. 'U moet met mij de urgentie onderkennen. Het is onderdeel van een omvangrijk proces dat in 2001 is gestart en binnen het vraagstuk hangt alles met alles samen, ook als het gaat om het gebruik van vrijkomende gronden. Alles staat in de startblokken. Over drie dagen start de aanbestedingsprocedure.' Deze laatste mededeling verbaast en irriteert de raad. Men verklaart zich niet deskundig genoeg op dit specifieke terrein en zou daarom graag nader geïnformeerd worden: de signalen dat er geen goede keuze wordt gemaakt met de bouw van dit gemaal zijn er immers. Na een schorsing weet de wethouder tenslotte wel een meerderheid van de raad ervan te overtuigen dat de voorbereide procedure door moet gaan. Het voorstel wordt met 11 tegen 5 aangenomen.