Antwoorden op kamervragen van Thieme over innovaties in de vleessector
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
VGP-K-U 2779682
4 juli 2007
Antwoorden van minister Klink, mede namens de minister van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit, op de kamervragen van het Kamerlid Thieme
(PvdD) over innovaties in de vleessector (2060716740).
Vraag 1
Kent u het bericht `vleessector doet te weinig voor gezondheid'? 1)
Antwoord 1
Ja.
Vraag 2
Deelt u de mening van het afdelingshoofd Voeding en Levensmiddelen van
het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dat de overheid
gezondere vleesproducten bij wet zal verplichten wanneer de sector
niet zelf initiatieven daartoe onderneemt? Zo ja, op welke termijn en
op welke wijze vallen initiatieven in deze richting van u te
verwachten? Zo neen, waarom niet?
Antwoord 2
Het hoofd Voeding en Voedselveiligheid van mijn ministerie was één van
de sprekers tijdens het symposium `Gezonde vleesinnovaties: vet!' van
het Voedingscentrum en de Nederlandse Hartstichting, in samenwerking
met de NVVL (Network for Food Experts) en de HAS Den Bosch. Zij heeft
hier het VWS-beleid toegelicht. Eén van de onderdelen van dit
VWS-beleid is het werken aan de begrotingsdoelstellingen op het gebied
van het verlagen van de inname door de consument van verzadigde vetten
en transvetten. Om aan deze overheidsdoelstellingen te kunnen voldoen
is de actieve medewerking van het bedrijfsleven noodzakelijk. Hiervoor
is door het bedrijfsleven de Taskforce "verantwoord vetzuren gebruik"
opgericht. In deze taskforce werken verschillende sectoren samen om
door middel van productinnovaties de hoeveelheid verzadigde vetten en
transvetzuren te verlagen. Deze aanpak leidt in Nederland tot goede
resultaten. De vleessector is hierbij nog niet betrokken. Doel van het
symposium was om de mogelijkheden voor de vleessector om aan te haken
te onderzoeken. Door mijn afdelingshoofd is juist benadrukt dat door
de succesvolle Nederlandse aanpak van productinnovaties door sectoren
zelf regelgeving in Nederland op dit gebied vooralsnog minder
noodzakelijk is. Er is geen aanleiding aan te nemen dat deze situatie
op korte termijn verandert. De voortgang van de private partijen wordt
nauwgezet gevolgd. Een volledig overzicht van het voedingsbeleid zal
ik na de zomer aan u voorleggen in een voedingsnota. Hierin zal ik ook
het beleid ten aanzien van verzadigd vet en transvetzuren nader
toelichten.
Vraag 3
Deelt u de mening dat de vleessector op het gebied van innovaties ver
achterblijft bij andere industrieën zoals de zuivelbranche? Zo ja, op
welk gebied en hoe is daar verandering in te brengen? Zo neen, waarom
niet?
Antwoord 3
Het symposium had als doelstelling de mogelijkheden voor innovaties in
de vleeswarensector op het gebied van gezondere voeding te bespreken.
De sector heeft zelf aangegeven dat er al redelijk wat gedaan is om
vleeswaren gezonder te maken, maar dat het niet zo simpel is om de
samenstelling van de producten te veranderen, omdat vet niet alleen
smaak aan een product geeft, maar het ook een belangrijk bindmiddel is
en drager van microvoedingsstoffen. Ik ga er van uit dat naar
aanleiding van het symposium door de vleessector zelf besproken zal
worden of en op welke wijze men structureel wil aanhaken bij de
taskforce of dat hij een eigen innovatie- en monitoringstraject zal
starten. Ik zal deze ontwikkelingen volgen.
Vraag 4
Welke mogelijkheden ziet u voor aanvullende wet- en regelgeving om
gezonder vlees te stimuleren en bent u voornemens hier zelf een
voortrekkersrol in te vervullen? Zo ja, op welke wijze en binnen welke
termijn? Zo neen, waarom niet?
Antwoord 4
Zoals aangegeven in antwoord op vraag 2 zie ik tot op heden geen
aanleiding om aanvullende wet- en regelgeving op te stellen.
Vraag 5
Deelt u de mening dat bij het ontwikkelen van innovaties in de
agrarische sector prioriteit gegeven zou moeten worden aan de
transitie van de productie en consumptie van dierlijke eiwitten naar
meer plantaardige eiwitten uit oogpunt van volksgezondheid, milieu,
internationale verdelingsvraagstukken, dierenwelzijn en efficiency
zoals blijkt uit het PROFETAS onderzoek? 2) Zo ja, op welke termijn en
op welke wijze wilt u hier invulling aan geven? Zo neen, waarom niet?
Antwoord 5
Vanuit het oogpunt van volksgezondheid is het van belang te kijken
naar de samenstelling van producten en hun voedingswaarde. Vlees kan
passen binnen een gezond dieet.
Productie van eiwitten, plantaardig dan wel dierlijk, zal zo duurzaam
mogelijk moeten geschieden. Het beleid van de minister van LNV is er
op gericht innovaties te stimuleren in alle agroketens. Prioriteiten
worden gegeven aan met name thema's binnen de verschillende sectoren.
LNV heeft zojuist met de gehele keten in productie van dierlijke
eiwitten de innovatieagenda afgesproken en kernthema's van het
onderzoek zullen zijn een duurzame inpassing, efficiënte geborgde
ketens en productinnovatie. Door te investeren in onder andere
dierenwelzijn, milieu, ruimtelijke kwaliteit en geborgde productie,
kunnen de dierlijke sectoren bijdragen aan een product dat nog
veiliger en gezonder is en duurzamer wordt geproduceerd.
Wat de follow-up van het onderzoek van Profetas betreft, heeft de
minister van LNV reeds eerder aangeven (Kamerstuknummer 28 807, nr.
114 en schriftelijke antwoorden op vragen gesteld in eerste termijn
van vaststelling LNV-begroting 2007, handelingen TK 24-1697)), dat de
onderzoeksresultaten worden gebruikt voor een vervolgonderzoek naar de
maatschappelijke kosten en baten van de intensieve veehouderij. De
resultaten hiervan zullen in de loop van dit jaar beschikbaar komen.
1) meatandmeal.nl, 24 mei 2007,
(http://www.meatandmeal.nl/nieuws/product-ontwikkeling/3525/vleessecto
r-doet-te-weinig-voor-gezondheid.html)
2) "Sustainable protein production and consumption: pigs or peas?",
2006