Brussel, 4 juli 2007
GLB-hervorming: Wijnhervorming helpt bij heroveren van Europa's verloren
marktaandeel
De Europese Commissie heeft vandaag voorstellen aangenomen voor een
ingrijpende hervorming van de gemeenschappelijke marktordening voor wijn. In
de aanloop naar deze verwezenlijking is meer dan een jaar met alle betrokken
partijen gesproken over de ideeën uit de mededeling van juni 2006. De
hervorming heeft tot doel het concurrentievermogen van de producenten uit de
EU te verhogen, markten te heroveren, vraag en aanbod in evenwicht te
brengen, de regels te vereenvoudigen, de beste tradities van de wijnbouw in
de EU in stand te houden, het maatschappelijk weefsel van de
plattelandsgebieden te verstevigen en het milieu te beschermen. Sleutel tot
het welslagen van de hervorming is een beter gebruik van de
begrotingsmiddelen (1,3 miljard euro), die op het huidige niveau worden
gehandhaafd. De voorstellen houden in dat alle niet efficiënt gebleken
marktondersteunende maatregelen (verschillende soorten van distillatie,
particuliere opslagsteun, uitvoerrestituties) vanaf dag één worden
afgeschaft. Chaptalisatie (de toevoeging van suiker ter verrijking van de
wijn) wordt verboden, net als steun voor most die bestemd is voor verrijking
- een maatregel die werd ingevoerd om de hogere kosten ten opzichte van
chaptalisatie te compenseren. Crisisdistillatie wordt vervangen door twee
crisisbeheersmaatregelen die uit de nationale financiële enveloppes worden
betaald. Bovendien wordt aanzienlijk meer geld ter beschikking gesteld voor
afzetbevordering, met name op markten van derde landen. De
aanplantbeperkingen blijven tijdens een vijfjarige overgangsperiode van
toepassing en niet-concurrerende producenten krijgen de mogelijkheid de
sector te verlaten in ruil voor een aantrekkelijk steunbedrag. Na 2013
worden de beperkingen op aanplant opgeheven om concurrerende producenten de
kans te geven hun productie desgewenst uit te breiden. De
etiketteringsvoorschriften worden eenvoudiger, bepaalde
wijnbereidingsprocedés die door alle producerende landen van de OIV
(Internationale organisatie voor wijnbouw en wijnbereiding) zijn aanvaard,
worden door de EU overgenomen en het kwaliteitsbeleid wordt gestoeld op een
benadering die uitgaat van de geografische oorsprong. De lidstaten krijgen
een nationale financiële enveloppe en een menu van acties die hen in staat
moeten stellen maatregelen aan te nemen die optimaal op de plaatselijke
omstandigheden zijn afgestemd. Plattelandsontwikkelingsmaatregelen, onder
meer voor de vestiging van jonge wijnproducenten en voor milieubescherming,
worden financieel ruimer bedeeld.
"Een jaar lang is intens gediscussieerd over manieren om de
communautaire wijnsector zijn eermalige plaats aan te top terug te
bezorgen. Ik heb in een groot aantal wijngebieden geluisterd naar de
producenten en hun mijn standpunten overgebracht. In dit voorstel
wordt rekening gehouden met wat hen bezighoudt, zoals blijkt uit de
opgedreven inspanningen voor afzetbevordering van onze wijn op de
exportmarkten en de beperking van de rooiregeling in ecologisch
gevoelige gebieden", aldus Mariann Fischer Boel, commissaris voor
landbouw en plattelandsontwikkeling. "Het geld dat we momenteel
besteden aan het verwijderen van overtollige wijn (maar liefst een
derde van onze begroting) kan beter worden gebruikt voor het opkrikken
van ons concurrentievermogen en het promoten van onze wijn. Ik ben
ervan overtuigd dat mijn voorstel aan de Europese wijnsector een
krachtige injectie zal geven en hem de plaats zal bezorgen die hij als
de grootste en beste ter wereld verdient. De tijd is gekomen om het
retorische discours achterwege te laten en de handen uit de mouwen te
steken voor zowel wijnproducenten als consumenten."
Inhoud van het voorstel:
Bedrijfstoeslag Alle met wijnstokken aangeplante oppervlakten komen in
aanmerking voor toeslagrechten in het kader van de
bedrijfstoeslagregeling. Gerooide oppervlakten zijn automatisch
subsidiabel, om ervoor te zorgen dat zij in een goede landbouw- en
milieuconditie worden gehouden.
Verstrijken van de aanplantbeperkingen Het systeem van de
aanplantrechten wordt verlengd tot het einde van de overgangsperiode
in 2013, en wordt met ingang van 1 januari 2014 afgeschaft om
concurrerende producenten de kans te geven hun productie uit te
breiden. Het besluit tot verhoging van de productie wordt bepaald door
de capaciteit van de producent om zijn productie te verkopen.
Nationale financiële enveloppes Deze moeten de lidstaten in staat
stellen de maatregelen op hun eigen situatie toe te snijden. De totale
begroting varieert van 623 miljoen euro in 2009 tot 830 miljoen euro
vanaf 2015. Het bedrag per lidstaat wordt berekend op basis van het
wijnbouwareaal, de productie en de historische uitgaven. De
maatregelen kunnen betrekking hebben op: afzetbevordering in derde
landen, herstructurering/omschakeling van wijngaarden, steun voor
groen oogsten, nieuwe vormen van crisisbeheer, zoals verzekering tegen
natuurrampen en de financiering van de administratieve kosten van het
opzetten van sectorale onderlinge fondsen.
Maatregelen voor plattelandsontwikkeling Een groot aantal maatregelen
uit de verordening inzake plattelandsontwikkeling kunnen ook
interessant zijn voor de wijnsector. Wij denken dan met name aan steun
voor de vestiging van jonge landbouwers, afzetverbetering,
beroepsopleiding, producentenorganisaties, aanvullende kosten en
inkomstenverlies ten gevolge van het behoud van cultuurlandschappen,
en vervroegde uittreding. Hiertoe zullen middelen overgeheveld worden
naar de begroting voor plattelandsontwikkeling, gaande van 100 miljoen
euro in 2009 tot 400 miljoen euro vanaf 2014. Deze middelen worden
geoormerkt voor de wijnproducerende gebieden.
Wijnbereidingsprocedés De verantwoordelijkheid voor de goedkeuring van
nieuwe of de wijziging van bestaande wijnbereidingsprocedés zal worden
overgedragen aan de Commissie, die de door de OIV aanvaarde procedés
zal beoordelen en in de lijst van door de EU aanvaarde procedés zal
opnemen. Internationaal goedgekeurde procedés voor het maken van wijn
die bestemd is voor uitvoer naar die bestemmingen, zullen door de EU
worden toegestaan. Het verbod op de invoer van most voor de
wijnbereiding en op het mengen van EU-wijn met ingevoerde wijn wordt
gehandhaafd.
Betere etiketteringvoorschriften Het concept van kwaliteitswijn uit de
EU wordt gebaseerd op de geografische oorsprong (in bepaalde gebieden
voortgebrachte kwaliteitswijn). De groep wijnen met een geografische
aanduiding wordt opgesplitst in wijn met een beschermde geografische
aanduiding en wijn met een beschermde oorsprongsbenaming. Met deze
nieuwe voorschriften wordt ingegaan op de vraag van de consument naar
eenvoudiger regels en mogen op EU-wijn zonder een geografische
aanduiding voor het eerst het wijndruivenras en het oogstjaar op het
etiket worden vermeld, waarmee wordt tegemoet gekomen aan de vraag van
de consument naar wijn van één wijndruivenras.
Afzetbevordering en voorlichting De Commissie is vastbesloten een
krachtdadige campagne op het gebied van afzetbevordering en
voorlichting te voeren. Hiervoor zal 120 miljoen euro worden
uitgetrokken uit de nationale enveloppes voor
afzetbevorderingsmaatregelen buiten de EU; 50 % wordt door de EU
medegefinancierd. In de EU komen er nieuwe voorlichtingscampagnes over
wijn met een geografische aanduiding en over een verantwoord/matig
wijnverbruik; de medefinanciering voor het laatstgenoemde thema wordt
opgevoerd tot 60 %.
Milieubescherming Het feit dat alle wijnbouwgebieden in aanmerking
komen voor de bedrijfstoeslagregeling betekent dat de milieunormen in
het kader van de randvoorwaarden op ruimere schaal zullen worden
toegepast. De randvoorwaarden zullen op alle gerooide oppervlakten van
toepassing zijn. Er komen bovendien minimummilieueisen voor rooiing,
herstructurering en groen oogsten en extra middelen voor
landbouwmilieuregelingen in het kader van de programma's voor
plattelandsontwikkeling.
Rooiregeling Wijntelers die de sector willen verlaten, komen in
aanmerking voor een rooipremie. In jaar 1 zal de premie 30 % hoger
liggen dan het huidige niveau. Om het gebruik van de regeling vanaf
jaar 1 te stimuleren zal de premie in de loop van de vijfjarige duur
van de regeling geleidelijk worden verlaagd. Om sociale of
milieuproblemen te voorkomen, krijgen de lidstaten de mogelijkheid om
het rooien van wijngaarden in berggebieden, op steile hellingen en in
ecologisch gevoelige gebieden te beperken en het rooien stop te zetten
indien in totaal 10 % van de met wijnstokken aangeplante oppervlakte
is gerooid. In totaal zou 200 000 hectare moeten worden gerooid. De
begroting hiervoor zal dalen van 430 miljoen euro in jaar 1 tot 59
miljoen euro in het vijfde en laatste jaar. De gemiddelde premie zal
worden verlaagd van 7,174 euro per hectare in jaar 1 tot 2,938 euro
per hectare in het vijfde jaar.
Afschaffing van marktbeheersmaatregelen Met ingang van de eerste dag
van inwerkingtreding van de hervorming worden de volgende maatregelen
afgeschaft: crisisdistillatie, steun voor de distillatie van
bijproducten, drinkbare alcohol en druiven voor dubbel gebruik, steun
voor particuliere opslag, uitvoerrestituties en steun voor most die
bestemd is voor de verrijking van wijn.
Verbod op het gebruik van suiker voor verrijking Dit verbod gaat in op
de eerste dag van inwerkingtreding van de hervorming. De verrijking is
niet in overeenstemming met de definities van de OIV of van de EU. De
stopzetting van chaptalisatie en van de steunregeling voor most moet
bijdragen tot het behoud van het evenwicht tussen noord en zuid. De
bedoeling is dat alle producenten wijn maken die uitsluitend uit
druiven en ongesubsidieerde most bestaat.
De wijnsector van de EU
De EU beschikt over meer dan 2,4 miljoen wijnproducerende
ondernemingen, die een oppervlakte van 3,6 miljoen hectare - of 2 %
van het landbouwareaal - bestrijken. In 2005 vertegenwoordigde de
wijnproductie 5 % van de waarde van de landbouwproductie in de EU. Het
wijnverbruik in de EU daalt gestaag, hoewel de verkoop van
kwaliteitswijn toeneemt. De afgelopen tien jaar is de invoer met 10 %
per jaar gestegen, terwijl de uitvoer slechts langzaam stijgt. Als de
huidige trend doorzet, zal de overtollige wijnproductie tegen
2010/2011 15 % van de jaarlijkse productie bedragen. De EU geeft
jaarlijks een half miljard euro uit, enkel en alleen om overtollige
wijn waarvoor geen afzetmarkt bestaat, kwijt te geraken.
Voor nadere informatie:
http://ec.europa.eu/agriculture/capreform/wine/index_en.htm
Verwijzing naar video stockshot
http://ec.europa.eu/avservices/video/video_search_en.cfm?witch=video&k
eyword=&ref=I&videoref=051269&LOGIN2=+Search
European Union