Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

2007

Legionellapreventie: betere naleving Waterleidingwet nodig 4 juli 2007

Het aantal leidingwaterinstallaties met Legionellabacteriën nam tussen 2000 en 2005 niet aanmerkelijk af. Bij een betere naleving van de Waterleidingwet zouden naar verwachting wél minder Legionellabacteriën in leidingwaterinstallaties voorkomen. Knelpunten zitten in de aanleg van de leidingwaterinstallaties en het uitvoeren van maatregelen om te voorkomen dat Legionella zich in deze installaties kan vermeerderen. Het aantal gemelde patiënten met een Legionella-infectie nam in dezelfde periode toe. Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM in opdracht van het ministerie van VROM.

Leidingwaterinstallaties
Het aantal besmettingen in leidingwaterinstallaties nam tussen 2000 en 2005 niet aanmerkelijk af. Ongeveer 20 procent van de zorginstellingen en zwembaden heeft in 2005 te maken gehad met een Legionellabesmetting in leidingwaterinstallaties. Bij hotels en campings is dit ongeveer 5 procent. Vooral bij zorginstellingen kan Legionella in de waterleidingen gevaarlijk zijn, omdat de mensen hier vaak een zwakkere gezondheid hebben.

Legionella-infecties
De afgelopen jaren nam het aantal gemelde patiënten met een Legionella-infectie toe. De helft tot een derde van deze infecties wordt in het buitenland opgelopen. In 2000 waren het er 172, in 2005 280 en in 2006 werden er 440 patiënten gemeld. De bron van besmetting is slechts bij enkele patiënten met zekerheid vastgesteld. De stijging van het aantal patiënten komt waarschijnlijk door een combinatie van verschillende factoren. Zo is het makkelijker geworden om de ziekte vast te stellen, en worden meer mensen met een longontsteking getest op Legionella. Daarnaast heeft het klimaat mogelijk invloed op het aantal Legionella-infecties. Bovendien kunnen mensen niet alleen besmet raken via leidingwaterinstallaties, maar bijvoorbeeld ook via koeltorens en bubbelbaden. De Legionellabacterie kan een ernstige longontsteking veroorzaken. Mensen raken besmet door inademing van zeer kleine waterdeeltjes (aerosolen), die besmet zijn met deze bacterie.

Naleving
Als de naleving van de Waterleidingwet wordt verbeterd, zal het aantal besmette leidingwaterinstallaties naar verwachting dalen. Er zijn op dit moment twee belangrijke knelpunten. Niet alle installateurs leggen de leidingwaterinstallaties aan volgens de voorschriften. Wanneer er bijvoorbeeld doodlopende leidingen zijn of wanneer warmwaterleidingen de koudwaterleidingen kunnen opwarmen, is het mogelijk dat de Legionellabacterie zich snel kan vermeerderen. Daarnaast zouden eigenaren van de leidingwaterinstallaties de maatregelen voor Legionellapreventie beter moeten naleven. Zo zouden ze bijvoorbeeld de leidingen regelmatiger moeten spoelen met heet water.

Waterleidingwet
Een aantal openbare gebouwen moet voldoen aan de regelgeving Legionellapreventie. Dit is in de Waterleidingwet vastgelegd. Het gaat om zorginstellingen (ziekenhuizen en verpleeghuizen), zwembaden, instellingen met overnachtingfuncties (bijvoorbeeld hotels en campings), asielzoekerscentra en justitiële inrichtingen. De maatregelen zijn nodig om te voorkomen dat de legionellabacterie in grote aantallen in de leidingwaterinstallaties van deze gebouwen kan voorkomen.

Het onderzoek
Het RIVM heeft voor de evaluatie van het onderdeel Legionellapreventie van de Waterleidingwet verschillende reguliere onderzoeken bij elkaar gelegd van onder andere VROM-Inspectie, waterleidingbedrijven, informatie van eigenaren van leidingwaterinstallaties en gegevens van de GGD-en. Deze onderzoeken samen vormen de bron voor deze evaluatie van het RIVM. De evaluatie is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VROM.

EINDE BERICHT