Senternovem
03-07-2007 | Top Institute voor Food & Nutrition in Wageningen
Top Institute voor Food & Nutrition in Wageningen
Minister Van der Hoeven heeft onlangs in Wageningen het Top Institute
voor Food & Nutrition geopend (TIFN). Binnen dit topinstituut werken
bedrijven en kennisinstellingen samen aan het behouden en verder
uitbouwen van de leidende kennispositie van Nederland op het terrein
van voeding.
Economische Zaken heeft in totaal 61 miljoen euro beschikbaar gesteld
voor het topinstituut. Het bedrijfsleven en kennisinstellingen
investeren een even groot bedrag. Met het TIFN bouwt de voedingssector
voort op het succesvolle Wageningen Centre for Food Science, waarin
sinds 1997 succesvol is samengewerkt door overheid en bedrijfsleven.
Het topinstituut levert kennis, die tegemoet komt aan concrete vragen
vanuit het bedrijfsleven.
Gezond eten
Een belangrijk thema is gezonde voeding, omdat dit inspeelt op
maatschappelijke problemen zoals obesitas en hart- en vaatziekten.
TIFN vormt de eerste fase van het Food & Nutrition Delta
innovatieprogramma van overheid en bedrijfsleven. De eerste 44
innovatieprojecten van bedrijven zijn recent van start gegaan. Hierin
nemen 47 MKB-bedrijven, negentien grote bedrijven en zes
kennisinstellingen deel.
Om de sterke concurrentiepositie van Nederland op het terrein van
voeding te behouden en uit te bouwen is het volgens de minister
belangrijk dat de voorziene schaarste aan onderzoekers en technici
snel wordt aangepakt. Het aantal nieuwe instromers in het onderwijs op
het gebied van levensmiddelentechnologie is nu al onvoldoende om aan
de groeiende vraag te voldoen. Er is al onderzoek uitgevoerd hoe dit
tekort aan personeel bestreden kan worden.
Jongeren
Tijdens haar bezoek ontving Van der Hoeven het onderzoek 'Human
Capital Roadmap Food & Nutrition'. Ze prees de sector voor dit
initiatief en riep alle betrokken partijen op om samen te werken en zo
de belangstelling onder jongeren voor deze boeiende en dynamische
sector te vergroten.